Efter 18 klanderfria år på serviceföretaget Innova Ambiental i Lima fick gatustädare Roger Demetrio Vargas Dias sparken.
– Det var för att jag som förtroendevald i facket protesterade mot hur företaget transporterade några av mina arbetskamrater i olämpliga fordon, säger han.
Företagsfacket och representanter för den globala fackliga organisationen UNI har försökt hjälpa honom att få tillbaka anställningen utan att lyckas.

Adriana Rosenzvaig på UNI.

Att fackligt aktiva förlorar jobbet är inte ovanligt i Peru. Facken har överlag en tuff situation och UNI:s amerikanska gren är verksam i landet för att stötta de fackliga organisationerna.
– De behöver verkligen vårt stöd. Under president Alberto Fujimoris regim tappade den tidigare stora och starka fackliga rörelsen kraft. I dag brottas facken med flera problem och regeringens inställning är hård, säger Adriana Rosenzvaig, chef för den här regionen inom UNI.
– Även om det fanns mer fackföreningsvänliga lagar skulle företagen ändå inte följa dessa. Företagen här struntar i vad de fackliga organisationerna tycker, säger hon.

Fackliga organisationer arbetar företagsvis och har sällan stöd av varandra. Fastighets projekt 
i Peru, som sker i samarbete med UNI Américas och det svenska Union to Union, går ut på att öka möjligheterna till facklig organisering för städare och väktare.
Hittills har projektet mest handlat om att stötta medlemmar på några bevakningsföretag och på Innova där Roger tidigare arbetade.

Roger Demetrio Vargas Dias blev medlem i facket först för drygt två år sedan, och ett halvt år senare valde arbetskamraterna honom till sitt ombud. Nu söker han nytt jobb och har under tiden extra jobb som diskare och snickare. Han tvekar inte att fortsätta vara fackligt aktiv om han får chansen.
– Jag har verkligen gillat att vara fackligt ombud
 och det som har hänt mig har gjort mig starkare. 
Men jag är numera mer försiktig. Jag tänker mer
 på hur jag ska agera så att jag inte behöver hamna 
i samma situation igen, säger han.

En gatubild från Lima