poliser, klarI princip är det tillåtet att ordna manifestationer på en allmän plats utan tillstånd i Peru, men 
i praktiken, som den här gången i slutet av augusti i huvudstaden Lima, kan polisen stoppa dem.
– Vi blev rödögda av tårgas och blöta av vattenkanonerna. Flera personer skadades, jag blev slagen med batong, säger Raul A Oviedo Camacho, ordförande för Sitobur.
Han blev tillsammans med vice ordförande arresterad som huvudansvariga för manifestationen som hade ett åttiotal medlemmar. Efter några timmar släpptes de.
Anledningen till manifestationen är en upphandling av skötseln av Limas gator, trottoarer och parker samt sophämtning. Om serviceföretaget Innova Ambiental inte får fortsätta förlorar företaget sin enda kund och de anställda riskerar att bli arbetslösa.

Innova är ett ovanligt serviceföretag i Lima eftersom de anställda sedan åtta år har ett eget fackförbund, Sitobur. Det är ett företagsbaserat fackförbund, bildat av medlemmarna på företaget och en vanlig form av en facklig organisation i Peru. Av företagets drygt 1 600 anställda är 742 medlemmar.

Torbjörn Jonsson med flaggan och Raul A Oviedo Camacho med några medlemmar

Sitobur har sitt kontor i en liten och mörk lokal där det finns plats för ett skrivbord, några hyllor och några stolar. När Fastighetsfolket besöker kontoret har ett tiotal medlemmar samlats för ett möte. Många är trötta efter en lång och slitig arbetsdag och har svårt att hålla sig vakna.
– Vi har tidigare i år lyckats teckna ett kollektivavtal med företaget. Det ger dock inga garantier. Företaget vill inte förhandla med oss just nu, berättar Raul efter mötet.
Kollektivavtalet tar upp lön, arbetskläder och ett antal fackliga frågor som rätten att organisera sig på företaget. En av Sitoburs framgångar är lönen. I stället för den lagstadgade minimilönen på 750 soles (cirka 1 900 kronor), får alla minst 1 100 soles (cirka 2 800 kronor) i månaden.

De anställda jobbar minst åtta timmar om dagen, sex dagar i veckan. Men arbetsdagar mellan tio och elva timmar är inte ovanligt för att tiden inte räcker till.
– Det här är en viktig fråga för oss. Vi vill att arbetsområdena ska minskas och då måste företaget anställa fler, säger Raul.
Lima är en stad med nästan 10 miljoner invånare, med en ofta kaotisk trafik. Innovas anställda jobbar ute, ofta mitt i trafiken och är ständigt utsatta för luftföroreningar. Det är inte alls ovanligt att de blir påkörda eller inblandade i trafikolyckor. Därför har det varit viktigt för Sitobur att få arbetsgivaren att skaffa de synliga, orange, arbetskläderna. De flesta behöver också en ansiktsmask.

Bättre arbetsmiljö står högt på prioriteringsordningen. Enligt lagen får inte kvinnor i arbetslivet lyfta mer än 15 kilo. Men de tvingas lyfta sopor och jordsäckar som väger mycket mer, i värsta fall runt 50 kilo, berättar Raul innan alla lämnar lokalen för en lång resa hem i storstadens ofta kaotiska trafik.

Det finns tydliga spår av Fastighets och UNI:s projekt i Sitoburs verksamhet. 200 anställda har deltagit i seminarier om grundläggande fackliga rättigheter. Dessutom har det hållits tre workshoppar om säkerhet och hälsa. Att bli medlem i facket har blivit enklare tack vare en ny inträdesblankett. En ny broschyr i fickformat finns också med goda råd till medlemmar när de ska ta upp problem med sin arbetsgivare.
– Jag är imponerad av antalet utbildningar och deltagare under de senaste fem månaderna. Men vi vill även få anställda på städbolag involverade. Det behövs inte minst för att öka acceptansen hos våra medlemmar, säger Fastighets projektansvarige Torbjörn Jonsson. 
UNI ska under hösten jobba med att få facklig verksamhet även på tre stora städbolag. Ett av dem, Eulen, är ett multinationellt företag som bland annat städar Limas flygplats.

INNOVA-på-stan-klar-245x300_2

Innova-anställda håller Limas gator och torg rena.

Fakta Fastighets projekt
Fastighets driver ett fackligt utvecklingsprojekt i Peru tillsammans med UNI Américas. Syftet är att de lokala facken ska öka antalet medlemmar, skriva fler kollektivavtal och på lång sikt bilda ett yrkesförbund för städare.
Projektet kostar 0,5 miljoner kronor per år. Fastighets står för 10 procent, resten kommer från den svenska biståndsorganisationen Union to Union.