Frihamnen ska förvandlas från hamnområde till en testarena för social hållbarhet, för hur man kan bygga stad som inte blir segregerad. Göteborgs stads politiker har varit tuffa i sina krav på att 500 lägenheter i första etappen ska ha en garanterat låg hyra i minst 15 år, en fjärdedel ska kosta 1 000 kronor per kvadratmeter och år. Det motsvarar knappt 6 300 kronor för en trea på 75 kvadrat och är anpassat så att exempelvis en ensamstående undersköterska med barn ska ha råd. De billiga hyresrätterna ska ligga utspridda i olika hus, blandat med dyrare.

Debatten har redan
gått varm. Kritikerna menar att de billiga lägenheterna, som ska fördelas utifrån inkomst, blir en sorts social housing. I exempelvis Storbritannien används begreppet social housing för stora lägenhetskomplex där enbart personer med låg inkomst bor.
– Det är ju för det första inte hänvisat till ett hus utan utspritt i området och alla kommer att ha ett fantastiskt läge. Det är blandningen som gör att det inte är social housing. Social housing, då är det en hyra för alla och all uthyrning är kopplad till inkomstnivå, så blir det inte i Frihamnen, säger Kicki Björklund.

Hur det ska kunna byggas så billigt?
– Vi arbetar hela tiden med att försöka bygga billigt, sen kan man ju välja bort material och kvaliteter på olika nivåer. Alla lägenheter behöver kanske inte ha handdukstork i badrummet till exempel. Om man ser på bostadsrätterna i Eriksberg är det ju inte samma pris på dem som ligger högst upp med utsikt över inloppet som de längst ned med utsikt mot bussgatan. Vi har kanske inte hittat systemet ännu, hur mycket det kan skilja i hyra mellan att bo i skuggan med bussgatan framför sig, kontra att bo ljust med hela inloppet framför sig.
Yteffektiva lägenheter och små gårdar kan pressa priserna och med små egna ytor kommer de ”externa vardagsrummen” som park och gemensamma lokaler att bli viktiga komplement, bedömer Kicki Björklund.

Kommer de billiga bostäderna att ha sämre kvalitet?
– Nej, det är inte möjligt eller önskvärt. Alltså, alla får en schyst bostad. Mycket av det som är kvalitet i boendet är ju inte synligt utan ligger i val av tekniska system.
Hon triggas av samhällsuppdraget i allmännyttan och beskriver Bostadsbolaget som ett företag med själ och en väl fungerande organisation.
– Men vi har gigantiska utmaningar i Göteborg. Bland annat ska vi i allmännyttan gå från att nu bygga 400 lägenheter per år, till att det 2018 ska byggas 1 400 nya lägenheter per år, alltså färdigställda med nyckeln i dörren. Jag kände, här finns det saker att göra, skrattar hon.
– Jag är göteborgare i botten, född och uppväxt i Norra Biskopsgården. Det, liksom Hammarkullen, är ett område där vi har stora utmaningar och som kräver extra omsorg inom ramen för social hållbarhet. Jag vill vara med och utveckla de områdena och jag vill att man ska vara en stolt göteborgare oavsett var man bor.

För att klara renoveringar och förbättringar av områden behöver boendedialogen förbättras ytterligare, tycker Kicki Björklund. På frågan om hur hon vill vara en bra arbetsgivare lyfter hon också fram dialogen och tilliten.
– Ja, det är dialog, och att vi säger ja till utveckling och vågar prova. Att låta människor växa och låta dem hamna på rätt ställe.
Hon berättar om en konferens där alla på bolaget samlades och diskuterade bolagets värdeord ”glädje, utmana och tillsammans”. 800 meningar blev resultatet.
– Det var jättehäftigt. Vi gjorde ett ordmoln, och orden som stack ut allra mest var våga, varandra och mod. Vi vågar sticka ut, göra annorlunda och möta människor. Det är samtidigt ett åtagande, när man möter människor och lovar något så måste man hålla det.

Kicki Björklund

Gör: Vd på allmännyttiga Bostadsbolaget i Göteborg.
Ålder: 59 år.
Familj: Gift och har två vuxna söner.
Bor: I Stockholm och veckopendlar till Göteborg.
Intressen: Umgås med familjen. Hockey, golf, dans och att påta i trädgården.