Det är september 2015 och allt är som vanligt för de flesta. Och ändå inte. För många av oss har verkligheten utanför det egna livet och jobbvardagen kommit närmare inpå skinnet. Ingen har väl egentligen varit ovetande om att det pågått ett krig i Syrien i fyra år. Att det rasar krig och finns konflikter i en rad andra länder. Att människor flyr fattigdom och förtryck.

Ändå var det kanske först den här hösten som insikten kom som en
smäll i magen. Barn dör. Mammor 
och pappor dör. Unga människor
 dör. Av krig och terror. Av att de flytt 
kriget och terrorn, men hamnat i giriga smugglares händer och drunknat eller kvävts till döds på vägen.
Det är inte värdigt Europa att låta bli att hjälpa människor i nöd, att bygga murar och sätta upp stängsel. Vi har en skyldighet att ställa upp. Det gäller alla europeiska länder och det fortsätter att gälla för Sverige.
Och viljan att bidra är stark. Runt om i Sverige är det många som manifesterar, anmäler sig som volontärer, samlar pengar, visar på olika sätt att flyktingarna är välkomna.

Samtidigt växer också oron hos många. Klarar vi detta? Kommer jobben, bostäderna, välfärden räcka till alla? Oron är inte konstig. Klyftorna har ökat i Sverige de senaste åren, mellan de riktigt rika och dem som har minst. Mellan stad och landsbygd.
Men nu har vi en regering som vill satsa på välfärd, på bättre skola och fler bostäder. Som inte hävdar att skattesänkningar är lösningen på allt.
När Stefan Löfven presenterade ett etableringspaket på 1,8 miljarder för snabbare etablering av flyktingar betonade han att det är
en investering för hela Sverige, för en starkare välfärd. Flyktingarna behöver skydd, och Sverige behöver fler yrkesarbetande i framtiden, eftersom befolkningen åldras.

Sverige är starkt, vi har råd att visa solidaritet.
Och alla kan bidra på sitt sätt. Det kan vara att välkomna de nya hyresgästerna eller grannarna. 
Stötta den nyanlända praktikanten på jobbet. Våga argumentera när snacket runt fikabordet glider över i främlingsfientlighet. Visa medmänsklighet. Vi kan alla göra något.