LO-distriktet Örebro och Värmland har sökt upp anställda i köpcentrum för att prata försäkringar. Resultatet blev klirr i kassan för många.

Morgan Bergqvist har ett försäkringssamtal med Christina Larsson som jobbar på Eda Miljöservice och städar på Charlottenbergs köpcentrum. Foto: Ann-Katrin Eneblom

De senaste veckorna har företrädare för bland annat Handels, Fastighets och HRF stått i Charlottenbergs köpcentrum för att prata med anställda där.
– Det har gått jättebra, vi har hittat mycket pengar till folk. Många har inte koll på vilka försäkringar de har, några har till exempel missat att anmäla att de varit sjuka mer än 14 dagar vilket kan betyda 6000 kronor i snitt. Vi har också haft ett fall med en sjukdomsdiagnos som är värt 100 000 kronor för den personen, säger projektledaren Lena Olsson.

Sammanlagt har LO-distriktet hållit mer än 500 samtal med anställda och anhöriga om avtalsförsäkringar. Försäkringarna ger ersättning vid exempelvis sjukdom, föräldraledighet och arbetsskada, men för att få ersättning måste en anmälan göras.

Varför gör ni det här?
– Vi har sett att det är många som inte anmäler sina ärenden, det är inte alla som jobbar på arbetsplatser med kollektivavtal som vet att de har avtalsförsäkringar. Det är arbetsgivarnas ansvar att informera, men det görs inte tillräckligt, säger Lena Olsson.

En av de fackliga företrädarna i kampanjen i Charlottenberg är Morgan Bergqvist, ledamot och försäkringsansvarig i Fastighets Karlstadavdelning.
– Jag är ganska färsk i det fackliga arbetet. Det här kändes väldigt intressant så jag anmälde mig. Det är det första jag gör som försäkringsinformatör.

Har du kunnat hjälpa någon på ett konkret sätt?
– Absolut, en jag pratade med hade varit hemma med barn men missat att ansöka för att få pensionspremien insatt under föräldraledigheten. Folk blir görglada när man hittar pengar. En del har bråttom och det blir ett snack på bara några minuter, men en del hinner vi prata lite fördjupat med om kollektivavtal och att de är värda att slåss för, säger Morgan Bergqvist.