Jympa på befallning. Sedan i april tränar städarna 
på Bostadsbolaget i Göteborg i samlad trupp en gång i veckan. I början var många tveksamma, men nu har träningen blivit ett välkommet avbrott i vardagen. Flera känner redan att den ger effekt.

Klockan är strax efter två en tisdag och Inger W Halldin ropar entusiastiskt ut instruktioner för en varit relativt mycket sjukskrivningar Erone Mbye håller med. Han märker övning som stärker lårmusklerna.
– Sug in naveln, rak i ryggen, långt framåt! Känn hur ni preeessar ner det främre benet!
Svetten börjar bryta ut i deltagarnas pannor. Vanligtvis ägnar de sin arbetstid åt att städa Bostadsbolagets fastigheter
 i Södra och Norra Biskopsgården. Men
 i eftermiddag har de bytt arbetskläderna till träningskläder och tagit sig till ett träningscenter, för ett 45 minuters jympapass med fokus på styrka och rörlighet.

Sedan tidigare har alla en friskvårdstimme per vecka. Men det är inte så många som utnyttjar den. Och det har varit relativt mycket sjukskrivningar bland städarna, där belastnings- och förslitningsskador ofta ligger bakom.
Därför beslutade Bostadsbolagets ledning att testa ett nytt grepp. Den frivilliga friskvårdstimmen är kvar, men nu ska alla städare i företaget dessutom gå och träna gemensamt en gång i veckan. Träningen är obligatorisk, men det utgår inget straff för den som uteblir.
– I början kändes det lite konstigt att gå och träna för att någon annan har bestämt det. Men nu när vi har gjort det ett tag är det kul, säger Anette Öby.

Erone Mbye håller med. Han märker redan effekt av träningen.
– Jag klarar mer än förut, och jag blir inte så trött. Nu kan jag gå upp och ner för trapporna utan att låta sådär som jag gjorde förut.
När han var ung och bodde i Gambia tränade han mycket, berättar Erone Mbye. Spelade fotboll, simmade och sprang längs stränderna. Sedan han flyttade till Sverige har han inte tränat alls och det första träningspasset var riktigt tungt. Men snart gick det bättre. Nu är Erone så motiverad att han till och med skaffat en motionscykel som han tränar på hemma.

Lutvija Pejmanovic tycker också att träningen gör nytta. Hon har haft ont i axlarna länge, men det har blivit bättre tack vare träningen.
– Ibland är övningarna jobbiga, men det är ju meningen. Och vi gör så mycket vi kan.
Mercedes Bylin instämmer. Även hon har haft problem med axlar och andra leder, och var under en period sjukskriven. Hon demonstrerar en av de styrkeövningar hon gillar mest, där man håller en viktplatta med båda händerna och sakta lyfter den framför kroppen och upp över huvudet.
– Den är jättebra. Även om man har ont i axlarna så är det en annan rörelse än man gör i jobbet.

Inger W Halldin berättar att hon var nervös första gången hon mötte gruppen.
– De var väldigt skeptiska, och jag hade inte deras förtroende. Men det var jag beredd på. Första gången satt vi mest och pratade, om kroppens funktioner och om syftet med träning.
Sedan dess har deltagarna gjort en fantastisk resa, tycker Inger W Halldin. Inte bara genom att de fått bättre kondition och styrka.
– Det som framför allt är roligt är att se deras energi och vilja att prestera.

Mot slutet av passet är det dags för en av de tuffaste övningarna – att gå från stående ner i en armhävning och upp igen, upprepade gånger.
– Om det behövs kan ni sätta i knäna på vägen ner och upp. Men jag vet hur starka ni är, jag vet att ni klarar det utan, ropar Inger W Halldin.
Erone Mbye tar i allt han orkar. Efter passet är han trött men nöjd.
– Ingrid är väldigt bra. Hon förstår oss och visar från början, så att vi steg för steg kan klara allt.