Onur städ blev omskrivet i Dagens Nyheters rapportering om lågbetalda migranter i Sverige. Nu har Fastighets tecknat kollektivavtal med städföretaget.
– Det är en seger, men så länge vi inte har några medlemmar där är det svårt att kontrollera om avtalet följs, säger ombudsman Annelie Pettersson.

Tidigare under året gjorde Dagens Nyheter, DN, en granskning om lågbetalda migranter som utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden. Ett av företagen som uppmärksammades var Onur städ, med kontrakt på två Ica Maxi-butiker, i Solna och i Nacka.

DN pratade med städare från Mongoliet som berättade att de jobbade sju dagar i veckan och fick ut 7 000-8 000  kronor per månad. DN var även i kontakt med städföretagaren, Hüseyin Dogan, som sa att de anställda inte jobbade mer än fyra dagar i veckan med en timlön på 122 kronor.

Fastighets hade inte uppmärksammat företaget, som inte hade kollektivavtal, eftersom det inte heller fanns några medlemmar där. Efter rapporteringen tog dock Annelie Pettersson, ombudsman i Fastighets region Ost, kontakt med städföretagaren som utan större diskussioner skrev på ett avtal.

Annelie Pettersson berättar att Hüseyin Dogan argumenterade för att det skulle bli svårare att behålla kontraktet hos Ica om han blev tvungen att höja lönerna och därmed anbudspriset.
– Men jag sa att han snarare inte skulle ha någon chans att behålla uppdraget där utan att ha kollektivavtal, säger hon.
Genom avtalet förbinder sig arbetsgivaren att betala skatt, försäkringar och kollektivavtalsenliga löner, men det är fortfarande upp till Fastighets att kontrollera att det sker.

Enligt Fastighets centrala ombudsman Ewa Edström är detta ett allmänt problem.
– Vi har ingen möjlighet att kontrollera om inte någon medlem hör av sig. På det här företaget finns inga medlemmar och det innebär att vi måste åka dit och få dem att förstå värdet av det fackliga medlemskapet, säger hon.

Avtalet skrevs på i mitten av oktober men i början av november var det ännu inga försäkringar tecknade. Dröjer det för länge kan dock facket kalla till förhandling om kollektivavtalsbrott.
Fastighets har ännu inte besökt Ica-butikerna för att försöka värva medlemmar men planen är att göra det så snart som möjligt.
– Jag tycker att detta är en seger i sig. Fastighets har tagit sitt ansvar, nu får Handels ta sitt. Deras jobb är att påverka Ica att inte ta in företag utan kollektivavtal, säger Annelie Pettersson.

Fastighetsfolket har varit i kontakt med en av de berörda Ica-handlarna som avböjer att uttala sig om ärendet och i stället hänvisar till städföretagaren. Fastighetsfolket har också sökt Hüseyin Dogan utan resultat.