Samhall har utökat sitt städkontrakt med Axfood. Antalet Samhallstädare som jobbar i koncernens matbutiker kommer att öka från 400 till närmare 1 300.

Samhall har sedan tidigare städat bland annat Axfoodkoncernens lager och 120 butiker för kedjor som Willys och Hemköp. Från 1 november började företaget ta över städningen av ytterligare 200 butiker. Övertagandet ska vara klart till 1 februari.

Jonas Rieck, affärsområdesdirektör på Samhall, berättar att företaget kommer att lösa bemanningen med den befintliga personalen.

Hur gör ni för att säkerställa en bra arbetsmiljö i butikerna?
– Som alltid har vi en dialog med kunden innan vi tar över för att till exempel prata om tillgång till nödvändiga personalutrymmen. Om skyddsombud vill titta på varje enskild projekt låter vi skyddsombudet göra det, säger han.

Annica Falck, som är Fastighets representant i Samhalls företagsråd, är inte insatt i kontraktet med Axfood. Men hon välkomnar att Samhall fått uppdraget.
– Synd bara att det också innebär mer helgjobb. Många med funktionshinder tycker att det är slitsamt att arbeta varannan helg och att det ofta är smutsigare i butiker på helgerna då fler har tid att handla, säger hon.
Helst vill Annica Falck se uppdrag som ger större variation för arbetsuppgifterna.
– Städning passar inte som arbetsuppgift för alla på Samhall.

Axfood har den här gången genomfört en central upphandling av städtjänster för samtliga butiker. Tidigare har varje butik själv upphandlat tjänsterna. Fastighetsfolket har inte fått fram uppgifter om övertagandet lett till uppsägningar på grund av arbetsbrist hos de städföretag som förlorat städkontrakten i de 200 butikerna.