Hallå Barbro Ögren, fastighetsskötare på Arvidsjaurhem. 2016 har börjat med riktigt låga temperaturer i hela Sverige, men medan detta är ovanligt för de södra delarna av landet är ni mer vana. 

Barbro01Hur kallt har ni haft det?
– På mätaren i min bil stod det -40 men det låg runt 38-40 när det var som kallast. Det varade några dagar, upp emot en vecka. Nu är det mildare.

Hur är det att jobba när det är så låga temperaturer?
– Det är kallt, skrattar Barbro. Oftast är det, som tur är, inomhus som saker ska åtgärdas, men det händer ju att det snöar eller att något går sönder ute och då får man klä på sig och gå ut.

Hur klär man sig bäst?
– Det är viktigt att ha varmt på huvudet och varmt på fötterna. Problemet är när man är inne och jobbar och sedan ska ut och göra något eftersom det blir så stor temperaturskillnad.
– Men man lär sig. Det kanske också har att göra med ålder. Man får ju betala för det med värk och så om man inte har klätt sig rätt.

Har du någon överenskommelse med din arbetsgivare om hur ni hanterar kyla?
– Nej, men de har full förståelse för att vi köper de kläder som behövs för att inte frysa. Sedan får vi lösa problemen allt eftersom. Men man måste klä sig efter kylan.

Tror du att ni är mer vana med kyla än de som bor längre söderut?
– Vi är härdade här uppe men neråt är det kanske mer blåsigt. Och om det blåser så känns det ju mer när det är kallt.