Uppsalaföretaget Soma Städ AB är ett av de städbolag som finns med i Skatteverkets specialgranskning om städbranschen. Granskningsresultatet publicerade i höstas. Städbolaget har under 2013 betalat ut svarta löner för drygt 1,4 miljoner kronor.
Uppsala Nya Tidning skriver att Uppsala kommun anlitar städföretaget sedan i somras. Städbolaget hade billigast anbud och fick skriva kontrakt med kommunen för 2,7 miljoner kronor per år. Soma Städ har enligt tidningen lovat mycket kort städtid för varje objekt och även lovat extra insatser om kommunen inte är nöjd med resultatet. Det kan, enligt uppgifter från städbolaget, ske till låga priser för att många av de anställda har lönesubventioner från Arbetsförmedlingen.

Kommunen har varit i kontakt med Skatteverket under och efter upphandlingen för att ta reda på om verket har något att anmärka på Soma Städ. Enligt tidningen fick kommunen aldrig reda på något för att kommunen inte frågat efter de handlingar som visar fuskmisstankar.
Till Uppsala Nya Tidning säger kommunalrådet Marlene Burwick att kommunen ser mycket allvarligt på utredningen om Soma Städ. Men för att avbryta avtalet måste det först finnas en fällande dom. Kommunen ska dock se över sina rutiner för städupphandling och skärpa kontrollen.

Ekobrottsmyndigheten har, enligt tidningen, inlett en förundersökning mot städbolagets vd med anledning av misstanke om skattebrott. Soma Städ tillbakavisar anklagelserna om svarta pengar.

Läs också Många sätt att fuska i städbranschen