Varje år fattar Skatteverkets insats mot Grov Ekonomisk Brottslighet (GEB) hundratals beslut om att upptaxera företag och privatpersoner som medvetet fuskat med skatten. I vår granskning har vi lyft ut de företag som faller inom Fastighets olika avtalsområden.
Vi har hittat 17 företag som Skatteverket totalt krävt på 24 710 718 kronor i ytterligare skatt, ränta och skattetillägg (en straffskatt företag och personer får betala som försökt lura Skatteverket). Av dessa företag är vissa fortfarande aktiva medan andra har gått i konkurs.

Den bransch som är mest utsatt för skattefiffel är städbranschen. Även skattefusk inom fastighetsskötsel och sanering utgör en betydande del av de företag vi har hittat. Nyligen publicerade Skatteverket en rapport som pekade ut just städbranschen som extra drabbad av ekonomisk brottslighet.
– Städbranschen är en bransch med väldigt låga trösklar. Svartarbete är vanligt och oseriösa företagare har mycket pengar att tjäna om de inte betalar arbetsgivaravgifter och skatter. Anställda på städföretag har ofta låg utbildning och kan inte alltid kräva av sin arbetsgivare att få arbeta vitt, menar Pia Bergman, Skatteverkets nationella samordnare mot grov ekonomisk brottslighet.
Städ, fastighetsskötsel och sanering präglas av en och samma typ av ekonomisk brottslighet: svarta löner. Även om skattebrotten kan variera i omfattning och vara olika avancerade går dessa upplägg i praktiken till på ett och samma sätt.

Så fungerar härvor med svarta löner (Klicka på bilden för att få den större).

Nummer ett på vår lista är Stockholmsföretaget Sitora Städ AB. Enligt Skatteverkets utredning har företaget betalat ut miljonbelopp i svarta löner – till svartarbetare och, framför allt, företagets ägare. Bara under 2013 har företaget, enligt Skatteverket, haft 80 svartarbetare på sin lönelista. Städarna har, enligt Skatteverkets utredning, tjänat 60 kronor i timmen svart. Till myndigheten har företaget redovisat blygsamma resultat jämfört med vad man i verkligheten omsatt. När Skatteverket upptaxeringsbeslut meddelades i september förra året krävde myndigheten företaget på hela 6 359 576 kronor.

Det skattebrottsliga upplägget bakom Sitora Städ är avancerat, om än inte ovanligt. Städbolaget har betalat miljontals kronor till 13 stycken fakturaskrivande bolag som slussat pengarna mel
lan sig för att sedan skicka dem 
vidare till två brittiska bolag med
 lettiska bankkonton. På detta
 sätt blir det svårare för svenska myndigheter att följa pengarnas gång. Är slutdestinationen för pengarna dessutom utomlands försvårar det ytterligare för Skatteverkets kontroller.

Svarta företag har en konkurrensfördel som seriösa företag saknar – väldigt låga priser. Enligt Sitora Städs hemsida har företaget anlitats av i stort sett alla de stora mäklarfirmorna, en rikstäckande kafékedja och till och med Svenska Byggnadsarbetareförbundets eget bygg- och fastighetsföretag Riksbyggen, i vilket fackförbundet Byggnads har störst andelar.
– Jag kan tycka att det är konstigt hur kunder till den här typen av företag å ena sidan har stenhård koll på sin egen ekonomi, för att i andra avseenden bete sig hur naivt som helst, och handla upp tjänster till priser som är orimligt låga, säger Pia Bergman.

Även Fastighets ordförande Magnus Pettersson tycker att de som köper städtjänster skulle kunna göra hårdare kontroll av företagen de anlitar.
– Om ett företag lägger ett anbud i offentlig upphandling kan man i princip ljuga hur mycket som helst om villkoren för de anställda, eftersom det i princip inte görs någon uppföljning från upphandlarens sida.

Det är inte bara inom
 städ, fastighetsskötsel
och sanering som 
skattebrott begås.
 Bland de 17 företag som Fastighetsfolket tittat närmare på finns också tre fastighetsbolag: Peter Eriksson Fastighets AB, Jaypi Fastigheter AB och Hammarby Sjöstad Fastighets AB. Dessa tre fastighetsbolag har en sak gemensamt – samma ägare.
Enligt Skatteverket har ägaren till de tre fastighetsbolagen beställt falska fakturor från två byggföretag. Fakturorna har inte betalats, utan enbart bokförts som kostnader på företagens avräkningskonton.
Om en företagare gör utlägg med privata pengar för kostnader i sitt företag, kan utläggen bokföras på företagets avräkningskonto. Därefter har företagaren möjlighet att ta ut motsvarande summa från sitt företag utan att behöva betala skatt.

Skatteverket menar att ägaren till
 de tre fastighetsbolagen, med hjälp av osanna fakturor, har skapat falska kostnader på sina företags avräkningskonton och på så sätt försökt lura till sig skattefria pengar genom sina fastighetsbolag. Totalt har Skatteverket upptaxerat de tre fastighetsbolagen med över 2,5 miljoner kronor.
Enligt Skatteverket har de falska fakturorna kommit från byggföretag som i det dolda styrts av en tidigare dömd ekobrottsling. Ekobrottslingen har inte själv företrätt byggföretagen. Företrädarna i byggföretagen har, efter en närmare granskning, visat sig vara falska identiteter – alltså personer som i själva verket inte finns.
Ägaren till de tre fastighetsbolagen menar att Skatteverkets påståenden är fel och har överklagat upptaxeringsbesluten till förvaltningsrätten.

Tabell-skattefusk_liten