Det saknas arbetskraft i Sverige och bristen blir större, framför allt inom vård och skola. Samtidigt är det fortsatt stor konkurrens om jobb utan krav på gymnasieutbildning. Det visar Arbetsförmedlingens nya jobbprognos.

I dag har Arbetsförmedlingen presenterat sin nya prognos för i vilka yrken det kommer vara lättast att få jobb under de kommande åren. Allra lättast kommer det att vara allra lättast för ingenjörer, IT-specialister, lärare, sjuksköterskor och inom hotell och restaurang.
– Vi ser en bred jobbtillväxt. Det är positivt och innebär många jobböppningar för dem som vill in på arbetsmarknaden. Samtidigt har vi aldrig tidigare sett en så stor brist på lärare och vårdpersonal. Där kommer många arbetsgivare att få mycket svårt att rekrytera, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Bristen gäller inte bara yrken som kräver vidareutbildning utan även yrken som endast kräver en avslutad gymnasieutbildning.
– Det handlar om yrken med tydliga kopplingar mot de yrkesinriktade programmen på gymnasiet, säger Håkan Gustavsson.
Några sådana exempel är VVS-montör, golvläggare, installationstekniker, plattsättare, kock, bilmekaniker och undersköterska.
– Men det är viktigt att poängtera att det inte är någon generell brist på arbetskraft utan att det gäller för specifika yrken. Det är fortsatt svårt för dem som saknar gymnasieutbildning, säger Håkan Gustavsson.