Fackligt center för papperslösa varnar för att oseriösa arbetsgivare hittar svart arbetskraft på Arbetsförmedlingens rekryteringsträffar. Arbetsförmedlingen kontrollerar inte företagen, rapporterar Ekot.

Sten-Erik Johansson

Fackligt center för papperslösa är en ideell facklig organisation med syfte att hjälpa papperslösa med arbetsrättsliga frågor. Föreståndare är Sten-Erik Johansson, pensionerad ombudsman från Fastighets. Han varnar för att Arbetsförmedlingen hjälper oseriösa arbetsgivare att värva svart arbetskraft på sina rekryteringsträffar.
– Arbetsförmedlingen har företag som har gått i konkurs och man har anvisat till jobb som har varit svarta, jobb där man inte ens har betalat ut pengar. Arbetsförmedlingen har inte kollat vad det är för företag man bjuder in, säger Sten-Erik Johansson till Sveriges radios Ekot.

Han ger Arbetsförmedlingen Södermalm i Stockholm som exempel på en arbetsförmedling där detta förekommit.
Lisen Trollbäck Eldh, chef för Arbetsförmedlingen Stockholm City, säger till Ekot att det inte ingår i deras uppdrag att kontrollera arbetsgivarna som kommer dit.
– De som utnyttjar våra tjänster genom att vara med på rekryteringsträffar, dem kontrollerar vi inte. Vi är till för att arbetsgivarna ska kunna vara hos oss och ha sina rekryteringsträffar, då vi hjälper till att matcha mot de arbetssökande. Det ingår inte i vårt uppdrag att kontrollera arbetsgivare på det sättet, säger hon.

Sten-Erik Johansson tycker att det måste bli en förändring på detta och en del av Arbetsförmedlingens verksamhet att se till att inte beblanda sig med kriminella företagare.

 

Hjälp för papperslösa
Fackligt center för papperslösa är en ideell organisation som bildades under 2008. Huvuduppdraget är att hjälpa papperslösa och asylsökande med arbetsrättsliga frågor.
Centret har 27 medlemsorganisationer. Nästan alla LO-förbund är med. Övriga är Vårdförbundet, Vision, Akademikerförbundet SSR, Unionen samt centralorganisationerna LO och TCO.