Städare i Peru lever på löner som motsvarar en sjundedel av städlönerna i Sverige. Arbetsdagarna är längre, rättigheterna färre och fackligt aktiva riskerar att förlora jobbet.

För tredje gången är nu Fastighets på plats i Lima, Perus huvudstad, genom ett internationellt biståndsprojektet för att öka den fackliga verksamheten i landet.

I går, torsdag, deltog de svenska representanterna på en demonstration som Fenaomp, den peruanska motsvarigheten till Kommunal, genomförde utanför kommunhuset i San Borja-distriktet i Lima.
Förutom Fastighets Ysabel Nilsson Saavedra och Torbjörn Jonsson fann omkring 200 städare på plats för att göra sin röst hörd. Dessutom medverkade Orhan Akman, koordinator för den globala fackliga organisationen UNI Américas.

Målet var att få borgmästaren att underteckna det muntliga avtal som redan finns om höjda minimilöner för städare i San Borja. Fastighets Torbjörn Jonsson berättar via mail att borgmästaren försenar undertecknandet av uppgörelsen.

Om projektet
Biståndsprojektet i Peru är inne på sitt andra år, men det finns möjlighet till ett års förlängning efter en utvärdering. Projektet sker i samarbete mellan Fastighets, Union to Union och UNI America.
UNI Global Union är en internationell facklig organisation där Fastighets ingår. UNI representerar över 20 miljoner arbetare i servicesektorn.

Under resan som Fastighets gjorde till Peru i augusti förra året följde Fastighetsfolkets Minna Pyykölä med. Här kan du läsa mer om den resan:
Motvind för facket i Peru
Polisen grep fackbas
Lever på drygt 3 000 kronor
Synliga städare har svårt att höras