Avslöjandena om Kommunals generösa representation, tveksamma sidoverksamheter och lägenhetsuthyrning ledde till starka reaktioner. 
 Det väckte också frågan
om hur det ser ut i andra förbund. Vi har vänt blicken mot Fastighets.

Enligt Fastighets representationspolicy ska all representation ”tåla offentlighetens ljus” och det står att förbundet ska kunna möta medlemmarna med ”fullständig öppenhet”. Vi tog fasta på det och har sökt svar från Jari Visshed, tredje ordförande och ekonomiansvarig i Fastighets.

Områdena vi har valt ut hänger ihop med avslöjandena kring Kommunal, som blev synade i allt från representation till aktieinnehav.
Till skillnad från Kommunal äger Fastighets inga fastigheter förutom en bostadsrätt.
– Det kan vara bra att investera i fastigheter som ett alternativ till aktie­ och ränteplaceringar. Men vi får inte ”kladda” till vårt motpartsförhållande när vi själva är aktiva i fastighetsbranschen, säger Jari Visshed.

Och när det kommer till att representera förbundet och bjuda gäster på alkohol är Fastighets varken mest eller minst generöst. Tidningen Arbetet har redovisat hur vanorna skiljer sig mellan olika förbund. Medan fackförbundet
 Pappers till exempel inte har någon särskild alkoholpolicy och godkänner starksprit, avstår Vision helt från att bjuda på alkohol för medlemmarnas pengar.

Enligt förbundsordförande Magnus Pettersson ser Fastighets ständigt över sina policyer på olika sätt och just nu pågår ett sådant arbete i personal­ och arbetsmiljökommittén. Men i dagsläget är det två öl eller två glas vin som gäller.

 

Så funkar det i Fastighets

(Klicka på bilderna för att se dem större)

Ledningen_litenLedningsbild_litenRepresentation2_liten

Fastighet_liten

Medlemsavgift_mindre