Arbetsgivarna och högerpolitikerna har verkligen bestämt sig. ”Nu jäklar ska väl ändå lägstalönerna kunna sänkas”, verkar de tänka. Med en bombmatta av politiska förslag och debattinlägg trummas budskapet in: lägstalönerna är orimligt höga och det finns inte en chans att alla nyanlända kan få jobb – om de inte får riktigt låga löner.
Behändigt nog hittar högern stöd
hos ”oberoende” experter. Som
 ekonomen Lars Calmfors som 
basar över nybildade Arbetsmarknadsekonomiska rådet – finansierat av Svenskt Näringsliv. Hör och 
häpna, i sin nya rapport kommer
 de fram till samma sak som Lars Calmfors slagit fast så många gånger innan.

15 000 kronor före skatt är enligt experterna en lagom lön för unga och nyanlända. I en intervju i Sveriges Radio fick Calmfors frågan vilka de nya så kallade ingångsjobben skulle vara. ”Enklare jobb och jobb som fanns förr i tiden”, blev svaret. ”Att hitta någon att fråga när man är på Clas Ohlson, vilket jag aldrig gör, fastighetsskötsel, vaktmästarjobb.”
Ja, han sa faktiskt så. Det är alltså lönen för ditt yrke som ska sänkas. Med motiveringen att det är enkla jobb. Som Göran Greider träffsäkert påpekat i en krönika är det allt annat än enkelt att greppa det digra utbudet av specialverktyg på Clas Ohlson. Och som ni själva vet krävs det kunskap för att sköta både bostadshus, idrottsanläggningar och Folkets hus.

Jag tänker på farfar som var fastighetsskötare – eller portvakt som det kallades eftersom han bodde i huset och hade ständig beredskap. Som barn hängde jag med när han justerade värmepannan, fixade rinnande avlopp och kärvande balkongdörrar. Och sorry, Lars Calmfors, inte ens ”förr i tiden” var fastighetsskötarjobbet enkelt.
Sänkta lägstalöner leder inte bara till lägre inkomster för dem som går in på arbetsmarknaden. Det trycker ner lönerna för hela grupper, och i många yrken finns heller ingen löneutveckling att se fram emot.

Så nu får ni sluta tjata om att sänka lönerna. Så
 länge det handlar om andras lön. Om Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv och Calmfors chef, sänker sin egen lön på 490 000 kronor i månaden lovar jag att inte protestera.