HSB i Skövde hyr en äldre garagelänga som används som förråd. För några veckor sedan uppmärksammade en kollega fastighetsskötaren Göran Karlsson om att en av portarna var trasig. Och Göran gick för att ta sig en titt.
– Så här med facit i hand skulle jag inte ha gjort det ensam, men det är lätt att vara efterklok. Jag hoppas att ingen annan råkar ut för samma sak, säger Göran Karlsson.

Han kommer inte ihåg själva smällen, men troligen gav det murknade träet gav vika så att den fjäderbelastade armen släppte och slog till Göran Karlsson med full kraft över ögat.
Med hjälp från sina kolleger kom han till akuten för vidare färd till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Där opererade läkarna in en metallplatta bakom Görans öga medan näsan lagades med plast.
– Öga och allt ska bli okej, säger läkarna. Det kunde ha gått mycket värre, säger Göran Karlsson, som vill börja jobba igen så snart som möjligt.

Han är dessvärre inte ensam om att ha råkat illa ut på grund av fel på gamla vipportar. Larry Stewart, arbetsmiljöansvarig ombudsman i Fastighets region Väst berättar att det tidigare inträffat flera dödsolyckor och många svåra skador.
– Vi drev den här frågan hårt på 1990-talet, säger han.

En uppskattning från tidningen Vi i villa är att 300 000 slag- och vipportar monterades för 20-30 år sedan och många av dem finns fortfarande kvar. Riskerna med dessa är både att den kraftiga fjädern kan gå av och att det finns murket trä i ramen som i kombination med rostiga skruvar kan göra att hävarmarna släpper.

Arbetsolyckan i Skövde har anmälts till Arbetsmiljöverket och Stefan Björkenstam, regionalt skyddsombud, har gjort en arbetsskadeanmälan.
Det är arbetsgivarens ansvar att inventera och se över garageportarna, men det är inte alltid som det görs i tid.
Larry Stewart och Göran Karlsson påminner därför båda att det är viktigt att vara uppmärksam och försiktig runt gamla garageportar.

Tänk på detta:

  • Var uppmärksam på om fjädern sitter ordentligt. För att undvika att den släpper eller går av går det att dra en vajer igenom eller att täcka den helt.
  • Om porten har träram – var medveten om att träet kan vara murket i nederkant. Genom att sätta en bult genom karmen går det att säkra konstruktionen.