Den svenska avtalsrörelsen har stått mer eller mindre stilla i avvaktan på att industriavtalet skulle bli klart. I går kom parterna överens om ett ettårigt avtal och 2,2 procents löneökning. Fastighets vill inte kommentera hur det påverkar de egna förhandlingarna.

Det var på håret att det inte skulle hinna bli något nytt avtal inom industrin eftersom det gamla går ut i dag, 1 april. Men på torsdagskvällen svarade båda parterna ja till de opartiska ordförandenas slutförslag.
Det innebär att avtalet för Facken inom industrin, IF Metall, Livs, GS, Unionen och Sveriges Ingenjörer, kommer att bli ett år långt och ge en löneökning på 2,2 procent.

Jari Visshed, avtalsansvarig på Fastighets, vill inte kommentera innehållet i industriavtalet.
– Vi kommenterar inte andras förhandlingsuppgörelser. Vi konstaterar att de har gjort upp, säger han.

Trots att det inte finns någon stor samordning mellan förbunden inom LO i den här avtalsrörelsen ses industriavtalet som normerande för löneökningarna i övriga avtal.
Men Fastighets har tillsammans med övriga förbund inom 6F en samordning där de kräver minst 3,2 procents löneökning på ett år.

Kommer det här att påverka Fastighets?
– Vi kommer att fortsätta förhandla utifrån våra förutsättningar. Det är klart att det kan påverka våra motparter, säger Jari Visshed.

Du har förut sagt att förhandlingarna har varit avvaktande i väntan på industriavtalet, kommer det här göra att de tar fart?
– Motparterna har avvaktat och det har varit segt i maskineriet, men jag vet inte om det här kommer att göra någon skillnad. Det får vi se nu, säger Jari Visshed.

Fem av Fastighets avtal går ut i dag, till exempel med Almega Fastighetsarbetsgivarna, Almega Specialservice och Fastigo.