En gruppledare på Sodexo i Stockholm har på uppdrag av en arbetsledare skickat sms till städare för att ta reda på om de är medlemmar i facket. Det är oacceptabelt, anser Fastighetsklubben och kräver skadestånd.

 – Sodexos agerande är olämpligt och obehagligt. Vi har föreningsfrihet så ingen ska behöva uppge om man är med i en facklig organisation, säger klubbordförande Mikael Bjälemark.
Enligt Fastighetsklubben står det i meddelandet att gruppledaren ”vill höra vilka som är med i facket utav er. Inte a-kassa, utan enbart facket”.

– Vi vill kunna planera om det skulle bli strejk på den här arbetsplatsen, en kund inom läkemedelsbranschen med särskild hög renhetsklassning. De som går i ut strejk är medlemmar i facket. De som inte är det kan ansöka om tjänstledigt, säger Helene Loftby, HR-chef på Sodexo och fortsätter:
– Vi har inte gjort oss skyldiga till föreningsrättskränkning. Ingen har skyldighet att berätta om de är medlemmar. Och vi har inte registrerat vad de anställda har svarat. Men jag kan beklaga det här sättet att kommunicera. Jag beklagar också om frågan skapat oro bland de anställda.
Fastighetsklubben känner inte till hur många städare som fått frågan via sms.
– Oavsett antalet så är det här allvarligt, säger Mikael Bjälemark.

Fastighets uppfattning är att om förbundet tar en arbetsplats ut i strejk får ingen utföra städarbete på arbetsplatsen och de berörda anställda ska inte heller arbeta på en annan plats.

Första förhandlingen slutade i oenighet. Den ska fortsätta den 18 april  med stöd av en ombudsman från Fastighets region Ost.