Hallå där Mikael Norén, fastighetsskötare i Umeå och nyvald ordförande för Fastighets koncernklubb på Riksbyggen.

Vilka är koncernklubbens viktigaste uppgifter?  Mikael-Noren-webb_MP
– Vi i styrelsen måste få till en bättre dialog med fackklubbarna runt om i landet. Vi planera att börja med ett nyhetsbrev som ska gå till alla arbetsplatsombud och klubbar. Vi behöver också veta vad som händer där ute så att vi kan lyfta frågor centralt som inte går att lösa lokalt.

Hur fungerar det lokala fackliga arbetet i klubbarna?
– Flera klubbar jobbar bra. Ett problem är dock att vi har tappat många förtroendevalda. Pensionsavgångar har tyvärr lett till att flera fackklubbar ligger nere. Koncernklubben måste hjälpa till att stötta nya arbetsplatsombud och styrelser.

Sedan slutet av förra året finns en överenskommelse om hur lönesättningen ska gå till på företaget. Hur fungerar den i praktiken?
– Den verkar fungera ganska bra. Tanken är att lönesamtalen ska göras nu så att, när riksavtalsförhandlingen är klar, kan de nya pengarna falla ut så snabbt som möjligt. Vi har dock fått rapporter om att lönesamtalen ännu inte kommit i gång överallt i landet.