Konflikten mellan Målarna och Måleriföretagen är löst. Strejken är avslutad och Fastighets varslade sympatistrejk i Borås är avblåst.

Sent på fredagen blev det klart att Svenska Målareförbundet och arbetsgivarorganisationen Måleriföretagen hade kommit överens om ett nytt avtal. Det innebär att den pågående strejken avbröts.

Det innebär även att Fastighets varslade sympatistrejk på Coor i Borås ställs in. Fastighets och övriga förbund i 6F skulle ha strejkat från och med fredag 29 april.

Det nya avtalet för Målarna blev 13 månader långt och med en löneökning på 2,38 procent, vilket ska motsvara 2,2 procent på 12 månader enligt det så kallade märket.
En av de största frågorna i konflikten gällde ackordslönesystemet, som arbetsgivarna ville förändra. Där lyckades facket stå emot kraven.

På sin facebooksida skriver Målarnas förbundsordförande Mikael Johansson:
”Vi slog tillbaka attacken på vårt ackordslönesystem. Vi fick till stånd en arbetstidsförkortning. Och vi fick ett förstärkt anställningsskydd för gravida, det är en historisk framgång där Målareförbundet går före både riksdagen och andra fackförbund.”

Läs också: Fastighets varslar om sympatistrejk