Fastighets fortsätter avtalsrörelsen med att överlämna yrkanden för direktanställda bankstädare. Kraven gäller, som på övriga avtalsområden, ett ettårigt avtal och löneökning på 800 kronor.

Avtalet med Bankinstitutens arbetsgivarorganisation går ut den sista maj och är ett av Fastighets mindre avtal. Totalt rör det ett 90-tal anställda och endast ett tiotal är medlemmar i förbundet.
– De stora bankerna har ofta städning på entreprenad, det är mest landsortsbanker som berörs av detta. De flesta anställda jobbar inte heltid utan har det som extrajobb, säger Ewa Edström, avtalsansvarig på Fastighets.
Många jobbar dessutom med beting, och får lön utifrån att de har gjort särskilda arbetsuppgifter.

Kraven är dock desamma som har överlämnats på Fastighets andra avtalsområden och grunden är gemensam inom 6F. Det innebär att man kräver 800 kronor eller 3,2 procent i löneökning och höjning av lägstalönerna med lika mycket.
Dessutom yrkar Fastighets på att antalet timvikarier och visstidsanställningar minskar och att det blir förbättringar i frågor om arbetsmiljö, likabehandling och kompetensutveckling.

Fastighets vill också säkerställa de anställdas personliga integritet. I tidigare tecknade avtal har det inneburit avtal om att arbetsgivaren måste förhandla inför införandet av alkohol- och drogtester.

Något första förhandlingsdatum är inte satt.
– Vi inväntar förhandlingarna i det stora städavtalet med Almega, säger Ewa Edström.