Fastighets Erika Haraldsson ska väcka ungdomsfrågor i Almedalen under politikerveckan i juli. Hon är en av sex representanter från LO.
– Jag har aldrig varit där förut, det ska bli väldigt spännande, säger hon.

webb-Erika-Haraldsson_MPDen första veckan i juli är det dags för den årligen återkommande politikerveckan på Gotland. Då samlas politiker, intresseorganisationer och alla andra som vill försöka påverka med ett gemensamt mål målet – att sätta fokus på sina frågor.

LO finns på plats varje år och för att lyfta de fackliga frågorna ur ett ungperspektiv har de också utsett sex unga representanter från olika LO-förbund som ska följa med.
Det här året representeras Fastighets av Erika Haraldsson. Hon är i grunden flygplansstädare på Arlanda men jobbar deltid med ett ungdomsprojekt i region Ost.

Varför vill du åka till Almedalen?
– Jag har länge varit ganska anti att facket ska syssla med politik men sedan har jag insett att mycket handlar om det ifall man vill påverka. Det här kan vara en spännande chans och ett ypperligt tillfälle att lära mig mer, säger Erika Haraldsson.

Hon hoppas dessutom att politikerveckan ska vara ett bra tillfälle att ställa politiker mot väggen och få svar på en av de frågor som hon tycker är viktigast just nu.
– Det så många förslag om låglönesatsningar och det är något som skulle påverka min bransch mycket. Jag skulle vilja lyfta den frågan och ställa folk till svars. Stå mitt emot en politiker och berätta vad det skulle innebära för mig och fråga hur de tänker och hur de rättfärdigar det, säger hon.

Almedalsveckan beskrivs ofta som ett stort jippo, tror du att det går att påverka?
– Den fördomen har jag också, att det mest är folk som klappar varandra på ryggen och dricker rosévin. Men jag har ju aldrig varit där så jag får se lite vad det är. Jag hoppas att jag kan röra runt lite i grytan, säger hon.

Erika Haraldsson känner ingen av de andra fem som ska åka. Hon ser fram emot att lära känna dem och hoppas att de tillsammans ska kunna väcka de fackliga ungdomsfrågorna.

 
LO:s ungdomsrepresentanter i Almedalen:
Erika Haraldsson, Fastighets
Jonathan Johansson, Livs
Victor Nordin, Elektrikerna
Robin Wesche, IF Metall
Lizette Nilsson, Handels
Jaquline Lenander, Hotell- och restaurangfacket