Andelen kvinnor som söker utbildningarna till fastighetstekniker är liten. I Stockholm görs därför en särskild satsning på en klass med bara kvinnor i ett samarbete mellan Yrkesakademin, Arbetsförmedlingen och två arbetsgivare.

Runt ett stort bord i Arbetsförmedlingens lokaler i Skärholmen, i södra Stockholm, sitter ett drygt tjugotal kvinnor med cv i hand. De ska snart få träffa representanter från fastighetsbolagen Akademiska hus och Vasakronan och om några veckor ska några eller alla av dem börja yrkesvuxutbildningen till fastighetstekniker hos Yrkesakademin.
Tanken är att klassen ska bestå av bara kvinnor.
– Det här är ett pilotprojekt. Vi har skickat ut 600 inbjudningar och fått in knappt 30 intresseanmälningar men vi är jätteglada att se alla här, säger Sarah Karlsson, arbetsgivarkontakt på Arbetsförmedlingen.

Trots att rekryteringsbehovet i branschen är stort är det svårt att hitta nya människor, och särskilt svårt är det att locka kvinnor.
– Det är extremt få kvinnor som går utbildningarna på gymnasiet, trots att det här är ett yrke som passar även kvinnor. Det är ett problem för oss att de inte hittar hit, säger Eva Blomberg, kommunikatör på Fastighetsbranschens utbildningsnämnd, som också är del i projektet.

Lotta Beha vill bli fastighetstekniker.

Lotta Beha är en av de arbetssökande som hoppas få börja den nya utbildningen. Hon tror att fördomar är en del av förklaringen.
– De flesta tror nog att det är tungt och jobbigt. Och många tror nog att det bara är karlar som jobbar på fastighetsbolagen, säger Lotta Beha.
Till skillnad från många i rummet kände hon till branschen sedan tidigare och nämnde själv för sin arbetsförmedlare att hon skulle kunna tänka sig ett sådant yrke.
– Jag tror att fastighetstekniker är ett bra jobb. Det är lite tekniskt och det är omväxlande och varierande, man får vara både inne och ute och jobba, säger hon.

Beyza Kaya hade däremot aldrig tänkt tanken att börja plugga till fastighetstekniker innan hennes arbetsförmedlare föreslog det. Hon är utbildad ekonomiredovisningsassistent men har jobbat både inom barnomsorgen och på restaurang.
– Jag är egentligen inte helt säker på
 att jag vill det här, men jag tänkte att jag ger det här en chans. Jag har två barn och tänker att jag borde ha ett fast jobb. Och jag gillar människor och kundkontakter så det kanske inte är helt fel, säger hon.

Beyza Kaya, som vill ha ett fast jobb, hoppas på en plats på utbildningen.

Om hon får gå utbildningen är upp till representanterna från fastighetsbolagen som efter ett kort enskilt möte på rekryteringsträffen ska vara med och avgöra vilka som är lämpliga. Kanske kan kontakterna leda till både praktikplats och anställning.
Om ett år står förhoppningsvis en hel klass kvinnliga fastighetstekniker redo att fylla några av luckorna i branschen.