När Osman Jallow jobbade som städare på Fix Cleaning Service inspirerade han till att vara med och förbättra tillvaron för familjer i Gambia.
– När vd:n Nina Järvi fick höra om mina egna insamlingar blev hon intresserad och ville veta mer. Nu väller gåvorna in.

Osman Jallow. Foto: Julia Sjöberg

Osman trivs utmärkt i Sverige men rötterna i Afrika betyder mycket. Ända sedan han lämnade Gambia har han varit besjälad av idén att hjälpa fattiga människor där. Samtidigt upprördes han av att svenskar i hans grannskap slängde fina kläder, elektronik och gosedjur.
– Jag bestämde mig för att samla ihop sakerna och ta med till Gambia på nästa resa, säger Osman. Först var det min egen stora familj och grannar i byn jag delade ut gåvorna till. Sedan beslöt jag mig för att hjälpa flera, packade säckarna i en gammal bil och ställde mig på bytorget. Därefter har jag rest från by till by så länge gåvorna räckt.
– Jag presenterar mig för alla som kommer förbi bilen, berättar att jag bor i utlandet och frågar vad deras familjer behöver. Snart brukar det bli en stor folksamling runt mig. Alla blir förvånade och lyckliga över att få saker gratis.

När Fix Cleaning Service till Osmans stora glädje gav sig in i projektet växte högen med gåvosäckar till Gambia snabbt. När han ensam startade insamlingen 2002 var det 5–10 säckar. Senast var det 30–40 säckar.
– Att skänka saker jag vet att folk saknar är mycket bättre än att ge pengar. Du har ingen kontroll över hur pengarna används och det kan göra folk giriga.

Osman tycker det var fantastiskt att Fix ledningsgrupp ville följa med på en resa till Gambia och hjälpa till att dela ut gåvor.
– De är underbara och det är även städarna som samlar in gåvor och på sin fritid ställer upp på packkvällarna, säger han. Fix kunder är också värda stort tack.

Osman Jallow åker från by till by i Gambia och delar ut kläder, gosedjur och annat som samlats in.

Nu har Osman bytt jobb, men han är glad över att insamlingarna ändå fortsätter och är stolt över att vara en ambassadör för Gambia.
– När jag tänker på människor där är det stora leenden jag ser. Det är en sådan värme som strömmar emot dig. Men Sverige är också bra. Jag har känt mig välkommen här och det går att leva gott som vanlig jobbare.