Flera av Fastighets städare ute i landet tycker att det är trist att det krävs en strejk men tror att det är nödvändigt för att få ett bra avtal. Stödet finns även från andra avtalsområden.

Flera av de arbetsplatser där Sodexo städar kommer att delta i strejken, bland annat på Gevalias kafferosteri i Gävle.
– Jag är beredd och sjukt taggad och har redan hämtat strejkvästarna. Jag tror nog att jag ska kunna peppa mina kolleger också, säger Ing-Marie Dahlqvist.

Hon är klubbordförande och städar Gevalias stora kaffemaskiner tillsammans med två kolleger. Hon tror själv att det snabbt skulle få stora konsekvenser om de skulle sluta städa dem.
Arbetsplatsen var uttagen även vid det förra strejkvarslet år 2013, som inte ledde till en strejk.
– Det är bra om Fastighets inte lägger sig. Det här är enda sättet att visa var vi står och vad vi vill uppnå, säger hon.

Ing-Marie Dahlqvist menar att lönefrågan är viktigast, något de har pratat om på jobbet.
– Vi tycker att det är dåligt att städare är så lågavlönade. Varför skulle inte vi kunna få upp vår löner? Vi är stolta över vårt arbete, säger hon.

webb-Irene-Lindstrom-ISS-Skelleftehamn_MPEn av de andra arbetsplatserna som är uttagna är Boliden mineral, Rönnskärsverken, i Skelleftehamn. Där städar ett tjugotal personer från ISS.
– Vi var uttagna även förra gången för tre år sedan då strejken blåstes av bara några timmar innan. Då var det full uppslutning. De anställda förstod att man måste ta till något för att få ett nytt avtal. Det är skrämmande att vi måste ta till strejkvapnet även den här gången, säger klubbordförande Irene Lindström.

webb-Philip-Boyden_SLRedan under gårdagens regionala avtalsrådskonferens i Stockholm fördes den eventuella strejken på tal. Philip Boyden, städare på Allianceplus i Uppsala var positiv.
– Att strejka är bra. Då kan vi få arbetsgivaren att vakna till och sen kanske de går med på våra villkor. I dagsläget är löneförhöjning viktigast. Sedan måste vi kämpa för att folk ska ha rätt till heltid och utesluta delade turer, säger han.

webb-Fredrik-Gustavsson_SLOch det är inte bara städare som ställer sig bakom konfliktåtgärderna. Fredrik Gustavsson är trädgårdsmästare på fastighetsbolaget Förvaltaren i Stockholm och han menar att det är viktigt att stå upp för varandra.
– Jag tycker att det är bra och jag skulle kunna tänka mig att sympatistrejka om jag fick frågan. Så att alla får i genom sina krav och får ett bra avtal. Jag tror att arbetskamraterna skulle kunna tänka sig det också, säger han.

Läs mer: Fastighets varslar om strejk för städare