Fastighets har varslat om strejk för städarna. Nu utökas varslet med sympatistrejk på ytterligare två arbetsplatser.
– Det här är en sympatiåtgärd med oss själva, säger Fastighets avtalsansvariga, Ewa Edström.

Fastighets och Seko varslade i går, torsdag, om strejk och blockad på städavtalet från och med den 15 juni. Det nya varslet är en så kallad sympatiåtgärd och omfattar, på Fastighets sida, två arbetsplatser på specialserviceområdet.
– Det är för att få större tryck i frågan och sätta press på arbetsgivaren. Vi vill visa att vi menar allvar och få till ett avtal för serviceentreprenad, säger Ewa Edström, avtalsansvarig ombudsman på Fastighets.

Varslet omfattar dels specialstädarna på RFS Fordonssupport och gäller allt arbete som utförs vid Volvo Powertrain i Skövde. Dels omfattar det dem på Food hygiene och arbetet som utförs vid HFG Sverige i Hacksta industriområde i Västerås.

Almega kritiserar sympativarslet i ett pressmeddelande där arbetsgivarorganisationen skriver att fackförbunden ”vill skada svensk industri” för att spräcka märket för årets avtalsrörelse.

Jari Visshed, som är förhandlingsansvarig på Fastighets, tillbakavisar kritiken.
– Vårt syfte är inte att skada svensk industri. Vi vill ha till ett avtal och det stämmer inte som Almega hävdar att vi vill ha mer än märket. Vi jobbar för ett avtal i enlighet med den uppgörelse som träffats mellan LO och Svenskt Näringsliv, säger Jari Visshed.

Sympatistrejken börjar gälla klockan 06.00 den 16 juni, dagen efter den första strejken inleds.

Fackförbundet Seko har också varslat om sympatiåtgärder inom skärgårdstrafiken. Varslet innebär strejk för samtliga medlemmar som arbetar inom ett antal rederier, skriver Sekotidningen.

 

Läs mer: Fastighets varslar om strejk för städare
”Jag är sjukt beredd och taggad på att strejka”
Hur fungerar en strejk? Här är allt du behöver veta