UPPDATERAD VERSION. Elektrikerna och Målareförbundet varslar om sympatiåtgärder till stöd för städarna i Fastighets och Seko.

Målareförbundets varsel om strejk och blockad av allt arbete omfattar fem arbetsplatser. Det träder i kraft den 17 juni klockan 17.00 om avtalet inom avtalsområdet Serviceentreprenad inte är klart till dess.
– Fastighets och Seko har försökt få till ett avtal som ger rätt till att få samma krontal, 590 kronor, som övriga avtal som tecknas i enlighet med den rekommendation som LO och Svenskt Näringsliv gjort. Det är rimliga och rättvisa krav. Här måste arbetsgivaren besinna sig annars väntar en hård konflikt, säger Målareförbundets ordförande Mikael Johansson.

Även Elektrikernas sympatiåtgärder träder i kraft den 17 juni klockan 17.00. Strejken omfattar installationsarbete vid ISS Facility Services och Coor Service Management samt de montörer som arbetar vid SEB:s kontor i Solna. Även anställda på EFA anslutna företag vid arbetsplatsen Öresundsbron och anläggningar som tillhör arbetsplatsen ingår i strejkvarslet.
– Nu måste Svenskt Näringsliv ta stridstupparna på Almega i örat annars väntar en upptrappning. Att förvägra lågbetalda städare en rimlig löneökning är på gränsen till vämjeligt. För oss inom Elektrikerförbundet är det en självklart att ställa upp på våra kamrater. Deras kamp är vår kamp, säger Jonas Wallin, ordförande för Elektrikerna.

Medling pågår sedan i går, tisdag. Medlarna Malte Eriksson och Sture Nordh arbetar med att försöka lösa tvisten och träffar Almega samt Fastighets och Seko.
– De ska först bilda sig en uppfattning. De avser att jobba mycket med parterna under veckan så vi står till deras förfogande, säger Jari Visshed, förhandlingsansvarig på Fastighets.

Om medlarna inte lyckas få fram ett avtal som parterna kan acceptera kommer Fastighets och Sekos konfliktåtgärder att träda i kraft den 15 juni klockan 06.00. Det innebär bland annat strejk på tolv städarbetsplatser.

Malte Eriksson är tidigare ordförande i Grafiska fackförbundet och Sture Nordh är bland annat tidigare ordförande för TCO.