Det är bra att städavtalet blivit klart, det tycker flera städare som Fastighetsfolket har pratat med. Men lönen och villkoren borde vara bättre.

Att även städarna får 590 kronor mer i lön är helt rätt tycker Sodexostädarna Constanza Monzon, Inkeri Aro och Jessica Axelsson i Södertälje. Men de hade hellre sett en större löneökning.
– Man måste vara två för att klara sig på den här lönen, säger Jessica Axelsson.
– Vi gör ett av de viktigaste jobben här på Astra, men vi har den lägsta lönen. Det skulle inte funka på Astra efter några dagar om vi slutade städa här, säger Inkeri Aro.
För att få arbeta som städare på läkemedelsföretaget Astra Zeneca i Södertälje krävs särskild utbildning. På många platser tillämpas så kallad ”rena rum-städning” med höga renlighetskrav.

De är ändå glada över att Fastighets och Almega kommit överens om ett nytt avtal.
– Jag är förvånad att avtalet blev klart så fort. Jag trodde att strejken skulle bli av den här gången, säger Jessica Axelsson.
Ett hundratal Sodexostädare på Astra Zeneca var uttagna i varslet om strejk även för tre år sedan. Då blåstes varslet av bara någon timme innan.

Totalt var 12 arbetsplatser uttagna i strejkvarslet från Fastighets och Seko. Där ingick även Ing-Marie Dahlqvist och Sodexostädarna på Gevalias kafferosteri i Gävle. Trots att det inte heller nu blev någon strejk är de glada att det finns ett färdigt avtal.
– Det är jättebra för alla parter att avtalet har blivit klart och jag tycker att det är bra att vi fick upp lönerna med 590 kronor. Städlönerna behöver höjas och komma i kapp, det är ändå år 2016, säger Ing-Marie Dahlqvist.

Städarna har även synpunkter om de övriga villkoren i det nya avtalet. I det gamla avtalet gäller ungdomslönerna för dem under 20 år. I det nya är det höjt till 22 år, vilket innebär att ungdomslönen för den som är 18-22 år är 90 procent av avtalets lägsta lön. För den som är 16-17 år är lönen fortfarande 80 procent av lägstalönen.
– Varför har man gått med på att unga måste vänta tills de fyllt 22? De gör ju samma jobb som vi andra, säger Inkeri Aro.
– Jag tycker också att det är konstigt. Men jag förstår att man måste gå med på vissa eftergifter för att få det andra, säger Jessica Axelsson.
– Det är ändå orättvist, tycker Constanza Monzon.

Ing-Marie Dahlqvist i Gävle är också kritisk.
– Det är som att jobba gratis tio procent av tiden och du jobbar ju lika mycket och lika bra fastän du är under 22 år. Det här försvårar för dem som vill flytta hemifrån och stå på egna ben. Jag hoppas att de kan ta igen det i nästa års avtalsrörelse, säger hon.

Tilläggen för branschvana efter två, fyra och sex år är kvar i det nya avtalet men en del av pengarna har flyttats. Det innebär att det nya tillägget efter fyra år är 550 kronor, vilket är lägre än tidigare. Tillägget efter sex år är 750 kronor, vilket är mer än tidigare. Efter sex år i branschen har städaren nu som tidigare 1 750 kronor i branschvanetillägg.

Constanza Monzon är den enda av de tre städarna på Sodexo i Södertälje som ännu inte kommit upp till full branschvana med sex år i branschen. Nästa år kommer hon att uppnå fyraårsgränsen. I stället för att då få ett lönepåslag på 750 kronor blir det 550.
– Jag har inte tänkt så mycket på det. Visst är det mindre pengar men det blir i stället mer när det är dags för sexårstillägget, säger hon.
– Jag tycker att det är fegt att den totala summan för branschvanan inte höjs med en enda krona, säger Inkeri Aro.
– Man kan inte ha samma branschvanetillägg hur länge som helst och tro att folk är nöjda med det år efter år, lägger Jessica Axelsson till.

Ing-Marie Dahlqvist, i Gävle, tycker dock inte att det är förvånande att Fastighets gick med på förändringen.
– Sitter man i en förhandling måste man rucka på vissa saker för att få i genom det man vill. Vi är glada att det inte är helt borta, säger hon.