I dag är det den internationella rättvisedagen för städare. Det uppmärksammas på flera håll i landet, bland annat på Sergels torg i Stockholm.

webb_alex2-180_MPEtt tiotal medlemmar och förtroendevalda i Fastighets region Ost delar ut diskdukar och flygblad om rättvisedagen International Justice Day for Cleaners.
– Vi är här för att uppmärksamma städarnas situation och för att synliggöra oss. Vi pratar om rätten till heltid och fastanställning. Vi berättar om problemet med delade turer och hur arbetsgivare med hjälp av hyvling vill sänka arbetstider vid arbetsbrist, säger Alex Santibanez, klubbordförande för ISS i Stockholm och fortsätter:
– Att även vi städare ska få 590 kronor i löneökning, som alla andra, är också rättvisa. Förbundet kämpade hårt för det vilket är viktigt att uppmärksamma den här dagen.

Juan Carlos berättar för kvinnorna om städarnas situation.

Juan Carlos är städare på Inspira och har fått flera positiva reaktioner.
– En kvinna kommenterade att det är jättebra att vi pratar om städarna här i dag. Hon tyckte att flera såna här dagar behövs, säger han.
En annan kvinna som fått en disktrasa av Janne Rosibel Panameno, städare på Inspira, säger att hon inte kände till städarnas problem.
– Bra att ni står här. Städarna ska få framföra sina önskemål som alla andra, säger hon innan hon springer vidare.

Janne Rosibel Panameno delar ut material på Sergels torg.

Det är för fjärde året i rad som förbundet aktivt uppmärksammar den här dagen.
– Det är viktigt att visa att städarna finns. Vi vill också nå upphandlare. Få dem att se att det är människor som städar. Att som upphandlare kunna ställa sociala krav nästa gång vid upphandling av städtjänster, att till exempel kräva kollektivavtal av städbolag. Vi vill få dem att tänka att städare kanske inte måste jobba tidigt på morgonen eller sent på kvällen utan att det ska vara möjligt att städa dagtid, säger Torbjörn Jonsson, ombudsman på Fastighets.

För 26 år sedan blev flera städare misshandlade av polisen i Los Angeles i en fredlig demonstration för bättre anställningsvillkor. Efter den händelsen gick arbetsgivaren med på att låta städarna organisera sig. Sedan dess har dagen firats runt om i världen som International Justice Day for Cleaners, den internationella rättvisedagen för städare.

Ivy Salaris och Camilla Claesson delar ut gula disktrasor till spårvagnsresenärer i Göteborg. Foto: region Väst

Rättvisedagen uppmärksammas på flera håll runt om i landet. Dela gärna med dig av hur det ser ut hos dig i dag genom att skicka en bild via mejl, eller ladda upp den i en kommentar på vår facebooksida.

Även i Borås fanns region Väst på plats för att dela ut disktrasor. Här är Rahim Shakolli och Marcus Persson. Foto: Jenny Parmstrand

 

I Malmö ordnade Fastighets klubb på ISS korvgrillning för de anställda ihop med arbetsgivaren. Foto: region Syd

 

I Umeå har Lotta Eriksson och Jessika Bäckman delat ut rosor på Rådhustorget. Foto: region Nord

 

 

 

Region Tvärs har bland annat varit ute och hälsat på Samhalls trappstädare i Linköping. Foto: region Tvärs