Hallå där Thomas Ullström, driftledare på Samhall, som är på turné med LO för att träffa sommarjobbare.

Du är ute med Facket på sommarjobbet. Vad gör ni?
– Den här veckan och nästa besöker jag och två andra från Fastighets ett trettiotal arbetsplatser i städ- och fastighetsbranscherna där det finns sommarjobbare. Vi pratar om vilka regler som gäller på arbetsplatsen och om facket.
– Den här veckan har vi klarat av fem städer: Hudiksvall, Bollnäs, Gävle, Sandviken och Ockelbo. Nästa vecka ska vi åka runt i Dalarna. Vi räknar med att komma i kontakt med cirka 100 sommarjobbare.

Har ni träffat på sommarjobbare som har problem på jobbet?
– Häromdagen, när vi stod i LO:s informationstält på torget i Bollnäs, fick vi kontakt med tjej som fått ett städjobb. Hon har inget anställningsavtal och hennes arbetsschema ändras från dag till dag. Dessutom ser det inte ut som att hon fått rätt lön. Vi har kontaktat en ombudsman på Fastighets som ska hjälpa henne. På de flesta ställen som vi besökt ser sommarjobbarna dock ut att ha få rätt lön och den information som de behöver i jobbet.

Hur reagerar ungdomarna när ni kommer på besök?
– De tycker att det är väldigt bra att vi är ute. Vi delar bland annat ut vattenflaskor. De är hemskt glada att få dem.

Facket på sommarjobbet turnerar runt om i landet under några sommarveckor och arrangeras av LO-distrikten. Flera fackförbund är engagerade.
Kampanjen syftar till att söka upp sommarjobbande ungdomar på deras arbetsplatser och ge dem information om deras rättigheter och skyldigheter som anställda.