Vid midnatt är arbetspasset för Sodexoanställda Angelica Roxbäck och Ulrika Kerttu slut.

Signalen ljuder. Klockan är tjugo och de sista kunderna droppar av. Fritt fram för städarna att skrida till verket, långt från strålkastare och tv-kameror.
Barbara Starosta kommer ut från städcentralen där hon hämtat vagnen och de andra städattiraljerna. Hon beger sig mot Kundtjänst och börjar rengöra toaletten.
– Jag tycker om att jobba kväll. Då kan jag ta sovmorgon och har tid på dagen till hemmet och mannen, säger hon och skrattar.

Barbara Starosta trivs bäst med att jobba kväll.

Barbara Starosta är en av åtta heltidsanställda på Sodexo, som utför städningen på varuhuset Gekås i Ullared. Därtill kommer fjorton deltidare och
 tre, fyra timanställda, fler under högsäsongen. Barbara har städat på Gekås i tretton år men under några månader var det oklart om hon och de andra på Sodexo skulle få fortsätta.
– Gekås ville effektivisera och se över alla kostnader. Därför blev det en upphandling på städtjänster, berättar Ulrika Kerttu, arbetsledare på Sodexo.

Ulrika har varit med på Gekås sedan Sodexo först fick uppdraget 1992. Hon har alltså varit med om några upphandlingsvändor.
– Själv tillhör jag en av inventarierna, men jag tycker faktiskt inte våra anställda blev särskilt oroliga av varslet. Vi tänkte snarare att vi ska fixa det här, fortsätter hon.
– Det ska inte släppas! Det var min enda tanke, säger Angelica Roxbäck, som varit på Gekås i två år och var en av de varslade.
– Vi fick tänka till ordentligt på hur vi kunde effektivisera och fann marginaler för att göra det. Bland annat genom bättre maskiner, bredare moppar och viss schemaomläggning, säger Ulrika Kerttu.
I mitten av maj blev det klart att Sodexo får fortsätta hålla rent på Sveriges kanske mest kända varuhus. Det är de stolta över.
– Gekås ligger oss varmt om hjärtat. Dessutom vet vi att vi levererar kvalitet, kunden är nöjd och kundens kunder är också nöjda.

Sandra Pettersson har kört skurmaskin i 16 år.

Det är sällsamt tyst i det stora varuhuset sent på kvällen. Det hörs lite tysta surranden när combiskurmaskinerna far förbi och lämnar de 35 000 kvadratmetrarna golvyta skinande rena bakom sig. Sandra Pettersson styr med van hand sin gröna maskin.
– Jag trivs med att köra maskin. Det har jag gjort i sexton år.

Madde Blid och Gen jobbar ihop. Det är Gens första dag på jobbet.

I Kaffebaren moppar Madde Blid och Gen, som går bredvid och gör sin första dag på Sodexo.
– Jag jobbar deltid på Gekås så för mig är det jättebra att jobba extra med att städa. Jag är ju redan på rätt ställe när jag slutar mitt första jobb, säger Gen.

Det mesta av städningen äger rum mellan klockan 20 och 24 då det är tomt på kunder och Gekås personal.
Vissa arbetar även dag och kallas då värdinnor. Dessa ser till att toaletterna är fräscha och att toapappret inte tar slut, rycker in om en säck med grillkol går sönder på Sport & Fritid eller någon tappar ett paket mjölk på Livsmedelsavdelningen, torkar upp om någon kräks, plus en massa annat som kan inträffa under dagen då varuhuset ofta är proppfullt av människor och kundvagnar.
En del större underhåll görs även senare under natten.
– Som den gången det blev en läcka på ett avloppsrör på kundvagnsparkeringen, minns Ulrika Kerttu.

Under sina många år på Gekås har Ulrika följt utvecklingen från ”stampat jordgolv” till dagens moderna, ljusa och fräscha varuhus.
– Ja, det var kanske inte direkt jordgolv men asfalt täckt med plastmatta. Allt rymdes på den där ytan, säger Ulrika och pekar mot området där det nu finns 69 kassor i en lång rad.
I dag finns nästan precis allt i varuhuset, som inom några år ska bli 20 procent större till ytan.
– Gekås har blivit ett besöksmål, menar Angelica Roxbäck.

Varuhuset har fått en egen dokumentär tv-serie i Kanal 5. Men städarna tycks vara glada att slippa stå i fokus.
– Ser vi en tv-kamera springer vi år motsatt håll, säger Angelica Roxbäck lite skämtsamt. Men ibland kan man se någon med Sodexo på ärmen skymta förbi i bakgrunden.
Däremot tittar de gärna på serien. Det känns som hemma, men kanske har de ett lite annat perspektiv än övriga tv-tittare.
”Åh, kolla vad fint golv!” kan Angelica utbrista framför tv:n.
– Det händer att min sambo blir lite trött på mina kommentarer.

Den här kvällen är det Eljmaz Murati som städar Gekås lager.

Moppen blir en mikrofon när Wojtek Miller börjar sjunga i Sportbaren.