Sex unga fackliga företrädare är i Almedalen på uppdrag av LO för att lyfta ungas viktiga frågor. När de gjorde en film med Centerpartiets chefsekonom om enkla jobb blev debatten hård.

Erika Haraldsson har jobbat som flygplansstädare och är fackordförande i Fastighets Tierp. Den här veckan är hon en av sex utvalda ungdomar från olika förbund i LO som fått i uppgift att lyfta fackliga frågor ur ett ungdomsperspektiv under politikerveckan i Almedalen i Visby.

De blev utrustade med kamera och mikrofoner för att genom filmer sätta fokus på frågan om enkla jobb. Erika Haraldsson och en av hennes fackliga kolleger intervjuade Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl och frågade om exempel på vilka han ser som enkla jobb.
– Jag och min kompis Robin spelade in en film med Centerpartiets chefsekonom där vi frågade honom rakt på ska vilka han tycker är enkla jobb. Och då radade han upp ett gäng jobb som han tyckte det här är enkla jobb. Sen skickade vi in det och det klipptes ihop på ett snyggt sätt och las ut på LO:s Facebook.
”Det är allt möjligt, hamarbetare, packare, vissa typer av kontorsbiträden, det finns också vaktmästare. Det är en jättelång lista”, sa Martin Ådahl.

– Innan sa jag att jag ville röra om i grytan, men jag trodde aldrig att vi skulle få sån spridning som vi fått.  Centerpartiet är inte alls glada på oss, och Aftonbladet, Expressen med flera har ju lyft upp våra filmer. Jag tror att vår Centerpartietfilm ligger på över 100 000 visningar på LO:s sida. Så det har blivit otroligt mycket större än jag kunde tänka mig att det skulle bli, säger Erika Haraldsson.

När filmen las ut på LO:s Facebook dröjde det inte länge förrän kommentarerna flödade in. Centerpartiet kritiserade också filmen och menade att Martin Ådahl aldrig sagt att han vill sänka lönen för någon:
– Det var två ungdomar som LO skickat ut som intervjuade mig om enkla jobb efter Annis pressträff i går. De ville veta vilka jobb som SCB definierar som enkla. En väldigt snäll intervju. Men sedan klipper de ut svaret och klistrar text över bilden om att vi vill sänka lönerna för de yrken som jag räknar upp, trots att vi inte vill sänka lönen för någon. Det är riktig Donald Trump-nivå på den typen av kampanjarbete, sa Martin Ådahl till Expressen.
LO:s Johan Ulvenlöv, som arbetar med sociala medier, tillbakavisade kritiken.
– Det viktiga här är att komma ihåg att klippet är en enkel och rak fråga till Centerpartiets företrädare om vilka yrkesgrupper det är som de anser vara enkla jobb. Det är inget konstigt med den frågan och han svarar på den. Det är det vi har lagt ut, säger han till Expressen.
Johan Ulvenlöv påpekade också att hotfulla nätkommentarer plockats bort.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har reagerat kraftigt på Centerpartiets syn på enkla jobb.
–Det är ju förfärligt den bild av våra LO-yrken som Centerpartiet har. Man tror ju inte att det är sant att det 2016 ska finnas såna fördomar om arbetare, säger Karl-Petter Thorwaldsson i en kommentar.