Orhan Akman, nyckelperson i Fastighets internationella projekt i Lima, nekades förlängt uppehållstillstånd i Peru och tvingades lämna landet i våras. Nu har beslutet ändrats och Akman har återvänt.

Orhan NYFastighets är delaktigt i ett biståndsprojekt i Peru tillsammans med Union to Union och den internationella fackliga organisationen UNI Global Union. Orhan Akman, anställd av UNI Americas, är den som hållit i projektet på plats. Han har också deltagit i flera demonstrationer för peruanska städares rätt att organisera sig, vilket är en del av projektet.

Under våren anklagade den peruanska regeringen honom för att ”störa allmän ordning, lugn och social fred” och vägrade honom återinträde i landet.
– Att delta i demonstrationer är inte olagligt i Peru. Därför är det olyckligt och olämpligt att Orhan inte får fortsätta med sitt arbete i landet, sa Torbjörn Jonsson, projektansvarig på Fastighets i samband med utvisningen.
Myndigheterna påstod sig ha bevis för de påstådda anklagelserna men lade inte fram några, enligt UNI Global union.

Efter flera månaders kamp kunde Orhan Akman i slutet av förra veckan själv berätta att han är tillbaka i landet. ”Jag är tillbaka i Peru. Tack för solidariteten kamrater”, skrev han på Facebook.

Enligt UNI Americas är det protester och påtryckningar från fackförbund runt om i världen som fått institutionen för migration i Peru att ändra sitt beslut. Även Fastighets visade sitt ogillande genom att skicka ett brev till Perus president och till Perus ambassadör i Sverige.

Läs mer:
Fastighets i protest mot utvisning
Framsteg för facket i Peru
Fastighets talar till städarna i Peru
Synliga städare har svårt att höras