Städfirman Meritum städar på kemiföretaget Aarhus Karlshamn, AAK. Flera anställda vittnar om att stress och dålig arbetsmiljö har lett till sjukskrivningar och uppsägningar.

Sveriges radios P4 Blekinge har under sommaren berättat att städare anställda av Meritum under arbetspass på AAK i Karlshamn kunde få extrauppgifter som att städa privata villor. Det har lett till att de anställda känt sig stressade och slutkörda. Flera har sjukskrivits för utbrändhet.

– Det är arbetsgivarens roll att leda och fördela arbetet och det kan vara på olika objekt. Men i det här fallet kan det stå i avtalet mellan Meritum och AAK att städarna ska vara på plats åtta timmar. Och om de då ska städa villor under samma tid innebär det att de måste städa snabbare för att hinna, säger Mathilda Hauge, ombudsman i Fastighets region Syd till Fastighetsfolket.

Hon ser det som ett stort arbetsmiljöproblem och ett regionalt skyddsombud ska göra ett arbetsplatsbesök för att se över arbetsmiljön på Meritum. När det blir är inte klart.
– Som jag förstod det finns det en del tjejer som inte är svensktalande och jag har fått indikationer på att chefen ser till att de inte organiserar sig och inte får prata fackliga frågor med varandra, säger Mathilda Hauge.

Mathilda Hauge menar att det kan röra sig om föreningsrättskränkning och tror att de anställda som inte pratar svenska är mest utsatta eftersom de inte känner till sina rättigheter.
Hon ska så snart som möjligt försöka få till ett fackligt möte utanför arbetstid för att kunna prata med de anställda i en neutral miljö.

Meritum har ett 50-tal anställda varav 18 är medlemmar i facket och enligt Mathilda Hauge kan det finnas problem även på andra objekt än AAK.