Hittills har Fackets hjälptelefon fått in 815 samtal om arbetsvillkoren för sommarjobb. 17 av dem kommer från ungdomar inom Fastighets avtalsområden.

Samtalen är färre än förra året. Till mitten av augusti i fjol kom närmare 60 av de totalt 1 200 samtalen från Fastighets yrkesområden.
Josefin Johansson, ungsekreterare på LO, vet ännu inte vad minskningen kan bero på. Hjälptelefonen har extra bemanning augusti ut för att svara på frågorna om sommarjobben. Efter det kommer hon att sammanställa sommarens verksamhet.

De tre vanligaste frågorna till hjälptelefonen handlar om anställningsformer, lön och försäkringar.
– Det är vanligt att inte få ut ett anställningsbevis. Vi får också in samtal från personer som blivit totalt blåsta på lönen, säger Josefin Johansson.
Förra året kom många frågor om sexuella trakasserier och om så kallade solskensavtal. Solskensavtal innebär jobb bara när det är bra väder. Vid dåligt väder är man utan jobb och lön.
– Det kan ju vara så att båda problemen finns kvar men att vi inte får lika många samtal om dem. Unga tjejer har även den här sommaren hört av sig om hur de blir klappade på rumpan på jobbet, säger Josefin Johansson.

De flesta frågorna berör de branscher där de flesta feriejobben finns: inom hotell- och restaurang, handel och kommunal sektor.

Fackets hjälptelefon nås på 020-56 00 56.