Therese Guovelin har hunnit vara på sin nya post några enstaka dagar när hon tar emot Fastighetsfolket för en kort intervju. Vi träffas högst upp i LO-borgen med utsikt över centrala Stockholm. 
Du har sagt att du gärna vill jobba med jämlikhetsutredningen som LO ska göra. Varför vill du det?
– Den tar på kärnan i den fackliga verksamheten och målet med att utjämna klyftorna. Drivkraften för mig är att minska klyftorna. Jag tror dock att hela LO-ledningen kommer att vara inblandad i utredningen.

Therese Guovelin började sitt yrkesliv som städare ”på morsans jobb” och arbetade sedan i flera år som servitris. Hon har varit lokalombudsman i Göteborg för Hotell- och restaurangfacket, vice ordförande under åren 2008 och 2014 och tills nyligen förbundsordförande.

Debatten om huruvida visstidsanställningarna ska stoppas lagstiftnings- eller avtalsvägen blev hård på LO:s kongress. Beslutet att LO ska påverka lagstiftningen fick ombuden från IF Metall att reservera sig. Hur går det att samla förbunden kring kongressbeslutet?
– Det är klart att det finns olika viljor eftersom varje förbund företräder sina medlemmar. Vi på LO ska försöka hitta de gemensamma nämnarna så att vi
 kan få till en samordning. Det är ingen högoddsare att visstidsfrågan är en av de stora frågorna som kommer att diskuteras när förbundens avtalssekreterare och LO:s nya styrelse ska börja mejsla ut vägen framåt.
– Men det parlamentariska läget är som det är fram till 2018 så vi behöver även jobba med avtalsvägen. Så har vi jobbat med många frågor tidigare. Det här är en alldeles ypperlig fråga att prata om under valrörelsen för att få ett annat parlamentariskt läge med majoritet för vår sida.

Vad tror du om möjligheten att få till en samordning mellan LO-förbunden inför avtalsrörelsen 2017?
– Kongressen var oerhört tydlig och gav ett rungande ja på den frågan. Ombuden tycker att det är oerhört viktigt med samordning så det är klart att jag tror att vi kan samordna oss. Det är ändå samordningen som är normalläget. Men det är inte jag som kommer att sitta i de förhandlingarna.

Kongressen beslutade att tillsätta en utredning som ska se över LO:s roll i framtiden, medlemsavgifterna, hur verksamheten ska organiseras regionalt samt utvärdera sammansättningen av LO:s styrelse. De senaste åren har alla förbund haft en ordinarie plats i styrelsen.
Vad tycker du är LO:s främsta uppgift?
– Vi är en federation med 14 förbund och det viktiga är att samla förbunden. Samordningen i avtalsrörelsen är viktig för att få än mer styrka bakom kraven. När vi får till enigheten är det lättare att få igenom kraven, inte minst vad gäller frågan om tryggheten i anställningar.
– LO-distrikten har en viktig uppgift att sköta skolinformation. När ungdomarna kommer ut i arbetslivet är det viktigt att de vet att kräva sin rätt och engagera sig fackligt.

Du är vald på fyra år. Hur tror du att det ser ut om fyra år?
– Utöver att vi lyckats med samordningen tror jag också att förbunden kommer att fortsätta växa i medlemsantal. Dessutom har vi fått en majoritetsregering med Socialdemokraterna.

Du är sedan många år politiskt engagerad, är suppleant i Socialdemokraternas verkställande utskott. Varför är politiken viktig för dig?
– Vi kan förändra jättemycket fackligt i arbetslivet. För att förändra samhället måste vi påverka även politiskt. Fler fackliga behövs i politiken.

Vilken betydelse har det i ditt arbete i LO:s ledning att du är öppet homosexuell?
– Även 2016 är det inte alltid överallt i Sverige lätt att leva som öppet homosexuell. Om jag kan tjäna som en förebild så känns det jättebra.
– Det smärtar mig att människor fortfarande behandlas illa och blir utsatta för hatbrott för att de är homosexuella. Därför är det jätteviktigt att LO och förbunden finns med lokalt, regionalt och centralt på alla Pride-arrangemang och manifesterar alla människors lika värde, säger Therese Guovelin.

Therese Guovelin

Gör: LO:s förste vice ordförande.
Ålder: 52.
Bor: Bostadsrätt i Liljeholmen, Stockholm.
Familj: Gift med Eva. Bonusson som flyttat hemifrån.
Intressen: Vistas sommartid gärna ute på vattnet. Tycker väldigt mycket om att laga mat. Helst fisk och skaldjur. ”Jag är ingen sås- och potatismänniska”.