Arbetsledaren Kristina Poseryd, till höger, hjälper Jessica Karlsson, som är en av de ungdomar som fått sommarjobb på Stena I Malmö.

Arbetsledaren Kristina Poseryd, till höger, hjälper Jessica Karlsson, som är en av de ungdomar som fått sommarjobb på Stena I Malmö.

I en trappa ned mot en källare i ett av fastighetsbolaget Stenas hyreshus i området Lindängen i Malmö sliter sommarjobbarna Daniel Braic och Ali Aleheshawi, som just gått ut 9:an, med högtryckstvätten.
– Man blir stolt, faktiskt. Det syns så stor skillnad när det gröna försvinner, säger Ali Aleheshawi.
Men han vill absolut inte bli fotograferad iklädd regnbyxor.
– Näe, inga bilder när jag jobbar! säger han bestämt.
I en likadan trappa mot en källare i huskroppen mittemot kämpar Ebba Sandahl och Jessica Karlsson, som också just slutat 9:an, med målarpenslarna. De känner inte varandra sedan tidigare men samarbetar metodiskt. Den ena håller ordentligt i stegen medan den andra balanserar högt upp.
– Alltså, jag är jätteglad för sommarjobbet. Jag hade läxhjälp i skolan och det gick bra och då fick jag det här jobbet. Dagarna går fort för vi har kul ihop, säger Ebba Sandahl.

– Jag hade läxhjälp och det gick bra. Och då fick jag det här sommarjobbet. Jag är jätteglad, säger Ebba Sandahl.

I år erbjuder Stena fastigheter sommarjobb under tre veckor i tre olika perioder, till 350 unga mellan 16 och 20 år som bor i hyresfastigheterna. I Malmö jobbar totalt 116 unga, i Stockholm lite fler.
– Det är en del av vårt arbete med relationsförvaltning. De unga som bor i våra områden har ofta svårt att komma in på arbetsmarknaden. Detta är ett sätt att underlätta. Dessutom får de en större förståelse för våra medarbetares jobb och blir ett föredöme för sina familjer och kompisar, säger Helen Welander- Möller som är relationsförvaltare på Stena i Malmö.
Hon har haft den titeln sedan 2006 och numera finns en sådan på varje ort där Stena förvaltar bostäder.
– Att arbeta med relationsförvaltning innebär att vi vill ta ett samhällsansvar för att främja människors boende, fritid, utbildning och arbete. Vi gör så mycket mer än att erbjuda sommarjobb.

Helen Welander-Möller berättar till exempel om hur Stena har ett nära samarbete med Hermodalsskolan i Malmö och bland annat bidrar ekonomiskt till att eleverna får läxhjälp via en organisation. De elever som närvarar och höjer sina betyg erbjuds sedan sommarjobb, som en morot för att sporra dem att anstränga sig extra så att de blir behöriga till gymnasiet.
– Sedan en tid tillbaka har vi också avtal med alla våra entreprenörer och leverantörer att de ska ta in unga från våra hyresgästfamiljer som lärlingar och praktikanter. Det har redan lett till anställningar. Vi samarbetar också med våra kommersiella hyresgäster, de tar emot områdenas unga och berättar om sina branscher. Vägarna in till yrkeslivet behöver vara många, att man får en tro på att framtiden har mycket att erbjuda.

Tanken är också att enskilda medarbetare ska kunna engagera sig i detta, säger Helen Welander-Möller. Den som ser ett hinder i sitt arbete uppmanas att tänka ut en lösning. Varje år finns en särskild pott avsatt i Stenas budget som går att söka för olika sociala projekt.
– Exempelvis hade en av våra fastighetsvärdar ständiga klagomål om vildkatter som matades av vissa boende. Då sökte hon pengar för att bygga ett katthus och kastrera katterna som strök omkring. Och nu bor katterna i katthusen och tillhör gårdarna.

Fastighetsvärd Måna Johansson.

Vi återvänder till Lindängen. Fastighetsvärd Måna Johansson har tittat förbi. Egentligen arbetar hon i Södervärn, ett område med liknande sociala dilemman som Lindängen.
Men hon har jobbat här förut. Och hon har under många år haft mycket att 
göra med vad hon kallar ”sommarbarnen”.
– Jag tycker det är jättebra att vi engagerar oss för ungdomarna. Det är ett sätt att ge våra hyresgäster och deras barn en chans. Dessutom förstärker det relationen mellan oss och hyresgästerna.
Men Måna Johansson är lättad över att det logistiska kring sommarjobbarna sedan ett par år tillbaka har lagts över på särskilt sommaranställda arbetsledare. Tidigare föll det ansvaret på fastighetsvärdarna, och det tog mycket tid.
– Även om de unga avlastar oss med målning, ogräsrensning och annat vi har svårt att hinna med, så blev det väldigt mycket jobb för mig. De är så unga, det hann bara gå fem minuter från att jag hade instruerat dem om dagens arbetsuppgifter tills de ringde och frågade något. Nu tar arbetsledaren hand om sådant.

Kristina Poseryd är arbetsledare för gänget i Lindängen. Hon är själv strax över 20 år och läser till landskapsingenjör.
– Jag har jobbat mycket med barn och unga och trivs med det. Men det gäller att planera dagarna väl, se till att allt material finns på plats så att uppgifterna för dem flyter på.
Måna Johansson tillägger att det kanske inte passar alla kolleger att omges av fem eller sex tonåringar under sommarveckorna.
– Det kan bli ganska mycket uppfostran också. Man får inte vara konflikträdd. För många är detta deras allra första 
jobb och de har svårt att komma i tid, förstå att de inte får ha fötterna på bordet i personalrummet och sådant. Jag tar de diskussionerna. Men jag får också mycket tillbaka och en ny brygga till de familjer som är hyresgäster hos oss, säger Måna Johansson.
Helen Welander-Möller, relationsförvaltaren, medger att de olika sociala projekten kostar fastighetsbolaget en del. Men i utvärderingar där Stena har jämfört några av sina områden där det pågått sociala insatser med områden där det inte funnits sådana, syns snabbt resultat.
– De visar på alltifrån mindre skadegörelse och klotter till lägre omflyttning. Och att sophanteringen blir bättre, säger Helen Welander-Möller.

Och just soprumsstädning verkar vara den minst populära arbetsuppgiften för sommarjobbarna i Lindängen.
– Urk, du skulle se. Det är liksom helt överbelamrat och luktar jätteilla. Jag kommer absolut tänka mer på att slänga rätt sak i rätt tunna efter detta. Och sprida det till alla jag känner, säger Ebba Sandahl.

Dagens uppgift för Daniel Braic är högtryckstvätt.

Avtalsenlig timlön gäller

Sommarjobbarna har en avtalsenlig timlön. Den är 65 kronor per timme för den som är 16 år. Sedan är det en stigande skala upp till 20 år då sommarjobbaren tjänar 127 kronor per timme.