En kvinna sökte jobb på ett städföretag i Västsverige men fick ett stort antal nedlåtande sms från arbetsgivaren. Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen, DO, företaget i Arbetsdomstolen.

Den arbetssökande kvinnan, som har ett utländskt klingande namn, blev uppringd av ett städbolag som erbjöd henne jobb.
De bokade tid för anställningsintervju men kvinnan ångrade sig och tackade nej via sms dagen innan intervjun. Arbetsgivaren blev då arg och skickade ett 20-tal meddelanden med kommentarer som var ”mycket nedlåtande om invandrare”, skriver DO i ett pressmeddelande.

DO anser att det handlar om trakasserier och stämmer nu företaget för diskriminering utifrån etnisk tillhörighet.
– Det här sättet att uttrycka sig på är en form av vardagsrasism, och för DO är det viktigt att vara tydlig med att när en arbetsgivare uttrycker sig så mot en arbetssökande är det fråga om diskriminering, säger Johanna Nilsson processförare på DO.