Henrik Johansson är en av grundarna till Inte rasist men, en granskande sajt som även sysslar med satir. Den har funnits sedan i början av 2012 och gillas av runt 200 000 Facebookanvändare.
– Vi började för att medierna generellt gjorde ett jättedåligt jobb i bevakningen av Sverigedemokraterna.
Henrik Johansson har ett förflutet i antirasistisk opinionsbildning. Han har drivit frågorna bland annat inom facket, som förtroendevald och anställd på IF Metall.

Sedan drygt ett år är han ombudsman på Fastighets i Dalarna. Allt arbete med sajten sker ideellt. Han bevakar Sverigedemokraterna i lokaltidningar och i sociala medier så gott som dagligen. Det sker oftast på kvällar och helger.
– SD är extremt öppet när de tror att ingen tittar. De fattar inte att det mes­ ta på nätet är offentligt.
Ibland leder det till citat med egna kommentarer som publiceras på sajten. Ibland ringer han upp politiker eller anhängare till SD och lägger ut det inspelade samtalet.
– Låter man en lögn upprepas, så som Sverigedemokraterna ofta tillåts göra, blir det en sanning till slut. Vi har, till skillnad från många andra, tagit många debatter med SD. Jag är envis som fan men håller mig på rätt sida gränsen till rättshaveri.

Texterna visar tydligt var du står och tonen kan vara hård mot dem som du skriver om eller intervjuar. Finns det en gräns för hur långt du kan gå?
– Om det finns gränser? Det har vi aldrig diskuterat. Jag har inga problem att raljera men jag far inte med osanning. Det jag säger har jag koll på och jag kan därför vara hård mot den som jag intervjuar. Det är ett arbetssätt som vi är bekväma med.
– Jag kallar inte kreti och pleti dumhuvud. Men efter att i många år fått höra idiotiska kommentarer och påståenden av dem som vi granskar, eller deras anhängare, så skäms jag inte för att berätta för dem att de beter sig som idioter.

Alla gillar inte det som du gör. Du har blivit hotad många gånger. Hur hanterar du det?
– Jag är försiktig i vardagen men jag går inte och tänker på hoten hela tiden. Det går till exempel inte att ta reda på min hemadress hur som helst. Jag är immun mot 98 procent av hoten och kan skaka av mig dem. Men när jag får hot som riktas mot min familj blir jag förbannad. Senast det hände gjorde jag en polisanmälan. Killen blev fälld för olaga hot.

Du är den som skriver mest på sajten. Vad är det som driver dig?
– Jag har bott i bostadsområden med invandrare och jobbat där arbetskamrater varit för SD. Så jag har
tidigt valt att säga ifrån. Jag var tvungen att utveckla min argumentation så jag började läsa på. Jag vill visa hur fel Sverigedemokraterna har.
– Jag vill också kunna vara där när till exempel sajten Avpixlat hänger ut en ensamstående morsa som inte har en aning om hur hon ska klara av drevet. Jag vill med mina texter hjälpa till men också ge råd till dem som råkar ut för Avpixlat.

Henrik Johansson återkommer ofta under intervjun till hur viktigt det är att vara trovärdig. Inte minst för att det som Inte rasist men får fram kan komma att användas av journalister. Han berättar att över 1 000 artiklar har skrivits efter sajtens avslöjanden. Ett av de mest omtalade jobben är granskningen som visade att kända och inflytelserika Sverigedemokrater ligger bakom många anonyma kommentarer på det rasistiska Avpixlat. Flera tidningar uppmärksammade det och fortsatte granska sina lokala SD-politikers medverkan.
Han har även hållit föreläsningar om rasism och näthat. Allt från skolor och Rotary till partier och fackliga organisationer har varit hans uppdragsgivare. Numera sker det mer sällan för att han vill lägga sin tid på sociala medier.

Vad tycker du facket ska göra för att minska rasism och främlingsfientlighet?
– Det är jättebra att utbilda anställda och förtroendevalda som man gjort inom projektet Alla kan göra något. Nu finns det ett gäng som är bra på att ta debatten om rasismen. Men jag kan tyvärr inte se en effekt av det.
– Det räcker inte att säga att SD är rasister och tro att folk ska sluta rösta på dem. Vi måste erbjuda ett alternativ så att folk fattar att konflikten inte är mellan en vit och en svart, utan att det handlar om konflikten mellan arbete och kapital.

Hur mycket rasism möter du i din vardag som ombudsman i Fastighets?
– Lika mycket som i övriga samhället. Det kan till exempel vara attityder och grova kommentarer under förhandlingar med arbetsgivare, säger Henrik Johansson.

Arbetsdagen är slut och en runda i löparspåret väntar.
– Jag mår bra av att springa men jag
 har inga stora mål med löpträningen. Jag brukar vara med i en lokal tävling 
bara för att det är kul.

Henrik Johansson

Yrke: Ombudsman på Fastighets region Nord.
Ålder: 34.
Bor: I Dalarna.
Fritidsintressen: ”Jag löptränar tre till fyra gånger per vecka. Det är lätt at kombinera med jobbet.”
Bra på att: Jonglera.