Att göra heltid till norm är en av Fastighets och LO:s viktiga frågor. Men utvecklingen går trögt och deltidsarbetet i städbranschen är kvar på en hög nivå.

Fastighetsfolket har för andra året tagit fram siffror från SCB över hel- och deltider i städbranschen.
Medan deltidsarbetandet på hela arbetsmarknaden låg kvar på 23 procent förra året ökade det svagt bland städarna, från 40 till 41 procent.
Bland kvinnliga städare har deltidsarbetet ökat mer än så. Nästan varannan, 49 procent, jobbade deltid år 2015 jämfört med 46 procent året innan.
Ett steg i rätt riktning är att deltiderna har ökat något i storlek, det är procentuellt sett färre som bara jobbar 1–19 timmar per vecka och fler som jobbar 20–34 timmar i veckan.

webb-jariBland kvinnliga städare är dock liten deltid kvar på samma höga nivå som 2014. Var sjunde kvinnlig städare, 14 procent, jobbar 1–19 timmar i veckan.
– Det är oroväckande, säger Jari Visshed, Fastighets tredje ordförande.
Förbundet har tidigare konstaterat att de vill få bort ofrivillig deltid, och på LO-kongressen i juni i år beslutades att målsättningen för LO ska vara att heltid blir norm på hela arbetsmarknaden.
Men Fastighets bedriver inte något politiskt arbete i frågan.
– Vi skulle välkomna ett lagförslag om heltid som norm, men vi driver frågan avtalsvägen i första hand, säger Jari Visshed.

(Klicka på bilden för att se den större.)