Avtalet för anställda på idrottsplatser är klart. Från 1 november ökar lönerna med 590 kronor.

Det nya avtalet gäller från den 1 november och innebär löneökningar med 590 kronor i månaden från och med den 1 november. Även lägstalönerna kommer att öka. Men de som anställds med lägstalön efter den 1 november kommer att få sin löneökning först den 1 april 2017.
– Det är en förhandlingslösning för att få ut ett högre krontal, säger Joakim Oscarsson, förhandlingsansvarig på Fastighets.
Nytt är också att arbetsgivaren ska förhandla med den lokala fackliga organisationen om kontroll- och bevakningssystem. Det gäller också om arbetsgivaren vill införa drog- eller alkoholtester.

Arbetsgivarna krävde under förhandlingen flexiblare lönesättning och att ersättningen för obekväm arbetstid förhandlas bort mot en annan ersättning. Kraven gick dock inte igenom.

 

Tomas Bolmgren.

Tomas Bolmgren är en av Fastighets drygt 300 medlemmar inom avtalsområdet. Han är vaktmästare i Vida arena i Växjö och tycker att 590 kronor är ”helt okej”.
– Men man blir ju aldrig riktigt nöjd. Jag läste i morse om kommunalrådens löner i Växjö. De har runt 80 000 kronor i månaden. Vad är det de gör som är så mycket mer värt än det som vi gör, säger Tomas Bolmgren.

Fastighets, Unionen och Akademikerförbunden har avtalet tillsammans med Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott. Den gamla avtalet löper ut den 31 oktober.
Fastighets har drygt 300 medlemmar som arbetar inom avtalsområdet.