Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Stiftelsen för strategisk forskning förutspådde för ett par år sedan att 53 procent av jobben av Sverige kan automatiseras fram till år 2020. Det skulle påverka 2,5 miljoner jobb.
Men enligt Sten Mortensen, konceptägare för lokalvård på Coor, är det inte meningen att deras städrobot ska ersätta städare.
– Framtidsvisionen är att kunna låta den ta över de monotona och tråkiga jobben och behålla de jobb som kräver mer, säger han.
Sten Mortensen syftar på städning i exempelvis sjukhuskatakomber, långa korridorer, idrottsanläggningar och flygplatser.

Städaren och robotoperatören Elin Antonsson visar vattentanken och ett de tre reningsfiltren.

Robotdammsugare för privat bruk har funnits på marknaden sedan början av 2000-talet men nu börjar även de industriella städmaskinerna bli vanligare. Tillverkarna tävlar om att göra dem effektivare, tillförlitligare och billigare.
Michael Johnsson, applikationsexpert för lokalvård på företaget Diversey care Sealed air som tillverkar just den här roboten, menar att de även städar bättre än traditionella städmaskiner.
– Det stora problemet med åkbara maskiner är att de ofta körs för fort. Då blir resultatet inte lika bra, säger han.

Coors första robot har under en försöksperiod städat i en gymnastiksal vid Saab i Linköping. Med sin hastighet på 1,6 kilometer i timmen tar det 55 minuter för den att klara hela salen.
Än så länge krävs en operatör som tar hand den. Den ska fyllas med vatten och rengöringsmedel och köras till en exakt startposition. Om maskinen skulle köra på något stannar den tills en operatör startar den igen.

webb-grejen-amelieLiksom andra städmaskiner kan den inte heller städa ända in till kanten, eftersom den behöver rum att svänga, vilket göra att kantmoppning fortfarande krävs.
Och när arbetspasset är klart ska den tömmas och rengöras och sättas på laddning.
– De kan aldrig ersätta städare eftersom de krånglar och behöver skötas. Och det kommer alltid behövas någon som tömmer sopkorgar och dammar. Det är mer för att underlätta, säger Amelie Karlsson, städare och robotoperatör på Coor.
Hon är inte orolig att bli utbytt, och får medhåll av sin kollega.
– Vi märker att blir renare här nu, och det är nog för att man själv kör lite för snabbt när man är stressad. Nu när den kör kan jag göra annat, säger Elin Antonsson.

Ewa Edström, ombudsman på Fastighets, är dock inte övertygad om att städrobotar bara är till hjälp för städarna.
– Det man bör vara medveten om är att inköp av en maskin visserligen kan förbättra arbetsmiljön då den utför mycket av det tunga och slitsamma arbetet samtidigt som det naturligtvis är en rationalisering. I slutändan kommer det att behövas färre mänskliga städare, säger hon.

Fackets tips när städrobot ska köpas:

  • Inköpet ska MBL-förhandlas.
  • Ta upp frågan om utbildning i hur man sköter maskinen, samt frågan om alternativa arbetsuppgifter så att de anställdas tjänstgöringsgrad inte påverkas
  • Innan inköp bör riskbedömning göras enligt Arbetsmiljöverkets riktlinjer. Skyddsombud kan kräva detta, i annat fall kan arbetsmiljöansvarig vända sig till Fastighets regionkontor.