Fastighets är engagerat i ett biståndsprojekt i Peru för att stötta facklig organisering för städare och väktare. Arbetet går sakta framåt men förbundet vill fortsätta och utöka projektet.

Fastighets ombudsman Torbjörn Jonsson och Sergio Laguna, ordförande för Fastighetsklubben på ISS i Malmö, har nyligen besökt Lima i Peru som en del av förbundets pågående biståndsprojekt.
– Det är jättespännande. Att se att vi arbetar på samma sätt i hela världen, säger Sergio Laguna, som åkte med för första gången.
Han är positivt överraskad över hur många kvinnor som engagerar sig och kämpar för sina rättigheter.

Syftet med projektet, som sker i samarbete med Union to union och UNI America, är att stötta facklig organisering i Peru för städare och väktare.
Hur går det?
– På väktarsidan går det bra, inom det närmsta halvåret tror vi att det finns ett nationellt väktarfack. Men på städsidan är det svårare. Där är det bara på ett privat städföretag som facket är aktivt, säger Torbjörn Jonsson.

Under resan deltog han och Sergio Laguna i en demonstration till stöd för 1050 städare på företaget Sitobur. De riskerar att bli av med jobbet om Lima stad beslutar sig för att byta städleverantör.
Demonstrationen var fredlig men övervakades och stoppades på ett ställe av kravallutrustad polis. Däremot var det en seger att det inte blev några våldsamheter.
– Jag tycker att vi har vunnit poäng. Det är bra att vi visar städarna i Peru att Fastighets följer dem hela vägen, säger Sergio Laguna och fortsätter:
– Till skillnad från här i Sverige finns ingen a-kassa eller annan social trygghet om de skulle bli av med jobbet så det här är jätteviktigt för dem.

Under resan besökte de också städfacket Eslimp i staden Callao som de hoppas ska bli del av projektet. Samtidigt försöker UNI få med det multinationella företaget Eulen som bland annat har städare på flygplatser.
Gör Fastighets någon skillnad?
– Ja, dels känner de sig stolta över att vi är där och stöttar. Dels märker jag att den fackliga mognadsgraden under de här åren har ökat. De är mer lyssnande och mer resonerande nu, säger Torbjörn Jonsson.

De två år som projektet skulle hålla på har snart gått men Fastighets har lämnat in en ansökan om att fortsätta även 2017. Målsättningen är också att utöka projektet så att det även omfattar Perus grannland Colombia. Det är dock inte klart om projektet kommer att få ekonomiskt stöd för det.

Om projektet

  • Projektet sker i samarbete med Union to union (tidigare LO-TCO Biståndsnämnd) och UNI America. Syftet är att stötta facklig organisering i Peru för städare och väktare.

Läs mer:
Framsteg för facket i Peru
Motvind för facket i Peru
Polisen grep fackbas
Lever på drygt 3 000 kronor
Synliga städare har svårt att höras
Fastighets ska stötta pressade städfack i Peru