63 anställda på ISS i Oskarshamn tvingas sluta till årsskiftet. ISS har förlorat kontraktet på kärnkraftverket till Coor. Coor ska sköta uppdraget med 30-35 personer.

UPPDATERAD VERSION. ISS har haft kontraktet på kärnkraftverket i 17 år. Utöver de 63 med fastanställning förlorar ett tiotal timanställda också sitt jobb.
– Många är oroliga för framtiden, som ser väldigt osäker ut just nu. Det råder begravningsstämning på jobbet. Vi har byggt upp ett bra team under åren. Det blir en skilsmässa som inte är så rolig att ta i, säger Joakim Lundgren, ordförande för Fastighetsklubben på företaget.
ISS deltog i upphandlingen, men Coor hade ett lägre pris och fick uppdraget.
– Vi hade ingen möjlighet att gå ner till den prisnivån, säger Stefan Svensson, affärsområdeschef på ISS.
Enligt Stefan Svensson har uppdraget från årsskiftet samma omfattning, tjänstebeskrivningar och kvalitetskrav som i dag. Den enda skillnaden är att en transporttjänst ska upphandlas separat. ISS har två maskinförare på kärnkraftverket för det uppdraget

Hur ska det gå att sköta uppdraget med en arbetsstyrka som är cirka hälften av dagens antal, undrar Joakim Lundgren och hans kollegor. Nästan 100 procent av de 63 jobbar heltid och Coor räknar med 30-35 heltidstjänster.
– Vi har lämnat ett pris som bygger på vår erfarenhet av kärnkraftverk och liknande uppdrag. Vi är övertygade om att kunna leverera den kvalitét som kärnkraftverket har köpt, säger Mats-Åke Tunelid, kontraktschef på Coor.
Coor har påbörjat rekrytering av de 30-35 personer som behövs för att sköta sanering, städning, avfallshantering och diverse kontorstjänster.
– Jag har informerat personalen på ISS om möjligheten att börja hos oss, säger Mats-Åke Tunelid.

ISS håller på att se över verksamheten i Oskarshamn för att undersöka om företaget kan erbjuda några av de uppsagda fortsatt anställning på andra kontrakt.
Ett omställningsföretag är inkopplat för att hjälpa de anställda som blir arbetslösa efter årsskiftet. Två anställda på Fastighets arbetslöshetskassa ska, efter önskemål från omställningsföretaget, besöka Oskarshamn i slutet av månaden för att prata om arbetslöshetsförsäkringen.
– De ska informera personalen på ISS om vad man ska tänka på när man blir arbetslös. Det är bra att vi ges möjlighet att informera om försäkringen, säger Anne Eriksson, föreståndare för a-kassan.