Den antirasistiska sajten ”Inte rasist, men…” tilldelas ELSA-priset för sitt jobb mot fördomar och antidemokratiska uppfattningar. Bakom sajten står bland andra Henrik Johansson, ombudsman i Fastighets.  

Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, delar varje år ut det så kallade ELSA-priset. Det går till unga som motverkar antisemitism och andra fördomar. I år går priset till sajten ”Inte rasist, men…”.

Enligt motiveringen får sajten priset bland annat för dess ”outtröttliga granskning och belysning av antisemitiska och antidemokratiska uppfattningar i och kring Sverigedemokraterna”. Det handlar också om att de ”kraftfullt och konsekvent” markerat mot antisemitism i olika sammanhang.

webb-johanssonHenrik Johansson, ombudsman för Fastighets i region Nord, är del av redaktionen och en av sajtens grundare.
– Det känns väldigt, väldigt hedrande. Det här är en organisation som vi har sett upp till länge och jag känner till tidigare pristagare. Det känns jävligt fint att få sitt namn bland dem, säger han.

Henrik Johansson menar att det här kommer att stärka sajten.
– Vi har ett inarbetat namn men det här skänker ytterligare legitimitet till det vi gör och visar att vi har rätt riktning. Vi sysslar med både satir och allvarlig granskning och det är en fin balansgång men det här visar att vi har lyckats hålla balansen, säger han.
Prispengarna, 20 000 kronor, kommer Henrik Johansson och den övriga redaktionen att använda i den kommande valrörelsen.
– Vi har en hel del planerat framöver. Vi kommer att finnas med i valrörelsen och synas och höras och köra från vårt perspektiv och försöka stödja dem som jobbar i samma anda, säger han.

Priset kommer att delas ut i samband med minnesceremonin för ”Kristallnatten” den 9 november i Stockholms Stora synagoga.

Läs mer:
”Jag är envis som fan”