Flera bostadsbolag i Blekinge har ombetts av polisen att informera om människor som vistas illegalt i deras bostadsområden. Efter kritik backar polisen och tar tillbaka sin begäran om information.

P4 Blekinge har tidigare i dag rapporterat att polisen har skickat mejl till flera bostadsbolag i Blekinge. Polisen söker information om adresser där bostadsbolaget upplever att det vistas fler personer än vad som är inskrivna. ”Ni som rör er ute i områden är erfarenhetsmässigt duktiga på att skilja på vad som är normalbilden och vad som sticker ut”, står det i mejlet. I mejlet nämns yrkesgruppen bovärdar.

Olofströmshus är ett av de företag som fått meddelandet. Företagets vd Magnus Lindahl är kritisk till polisens begäran.
– Vi är ingen polisiär myndighet så det är inte vår uppgift. Våra anställda ska se till hyresgästerna känner sig trygga och trivs i sina lägenheter. De ska inte springa runt och kolla hyresgästerna så som polisen vill att vi ska göra. Det är viktigt att hyresgästerna kan lita på vår personal, säger Magnus Lindahl.
Mikael Ekman jobbar som kundvärd på Olofströmshus och är fackligt ombud för Fastighets på företaget. Han håller med Magnus Lindahl.
– Det skulle inte kännas bra för mig att göra det som polisen bett om. Det är inte vårt jobb, säger Mikael Ekman.
Joakim Oscarsson, avtalsansvarig på Fastighets, tycker att om polisen misstänker att människor vistas illegalt i ett bostadsområde är det polisens uppgift att ta reda på det.
– Att springa runt och spana på personer är ingen arbetsuppgift för våra medlemmar, säger Joakim Oscarsson.

Enligt P4 Blekinge har även Karlshamnsbostäder och Sölvesborgshem fått mejlet från polisen.

Polisen har under dagen tagit tillbaka begäran om hjälp efter kritiken.
– Vi tar till oss av kritiken. Människor har tagit illa vid sig och menar att vi vill att andra ska göra vårt jobb. Och det har inte varit vår mening. Vi kommer inte att göra så här någon mer gång utan vi gör andra bedömningar. De som tagit emot vår handling har känt osäkerhet och olust. Om någon tagit illa vid sig ska vi ta lärdom av det, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisregion Syd till P4 Blekinge.