Det är en ofantlig summa, 600 miljarder kronor. Den summan och lite till lägger kommuner, landsting och statliga myndigheter på varor och tjänster som de upphandlar från privata företag. Det rör sig om allt från driften av äldreboenden, över färdtjänst och skolbussar till städning av lokaler. De som är anställda hos vissa privata utförare kan ha svidande låga löner, trots att det finns så många miljarder i omlopp i upphandlingarna.
– Det är bisarrt att denna lönedumpning förekommer i Sverige och att våra skattepengar skapar detta.
Civilminister Ardalan Shekarabi är innerst inne arg. Ändå är röstens tonläge resonerande, han höjer den inte en enda gång, men orden är vassa.

I våras presenterade regeringen ett förslag som skulle stoppa de värsta avarterna av pressade arbetsvillkor vid offentliga upphandlingar. Kommuner, landsting och statliga myndigheter ska tvingas ställa krav på löner, arbetstider och semester på samma nivå som i kollektivavtal.
– Svenska löner ska gälla på svensk arbetsmarknad. Upphandling ska inte användas för att sänka löner för svenska löntagare eller för att missgynna de seriösa företag som har kollektivavtal och schysta villkor.

Först såg det ut att bli en promenadseger när riksdagen ska rösta om förslaget. Sverigedemokraterna hade i valrörelsen slagit sig för bröstet och sagt på torgmöten och i valstugor att de skulle stoppa avarter inom arbetslivet om väljarna röstade på dem.
Men under sommaren hände något. När badsäsongen var över deklarerade Sverigedemokraterna plötsligt att de skulle stoppa förslaget.
Den borgerliga alliansen hade redan deklarerat detsamma, trots att många av deras väljare inte heller vill se lönedumpning.
– Den 30 november kan de rösta bort dessa missförhållanden i riksdagen, säger Ardalan Shekarabi, som inser att den rödgröna regeringen knappast vinner den omröstningen.
– De ska få stå till svars, lovar ministern och riktar ett argt öga mot Sverigedemokraterna.

Partiet hade under sommaren träffat höga företrädare i arbetsgivarnas organisationer och låtit sig övertalas. SD-­ledningen säger sig numera slå vakt om småföretagen.
Dessa saknar ofta kollektivavtal och skulle få svårt i upphandlingar om de tvingades lägga sina anställdas villkor på samma nivå som i kollektivavtalen, anser SD-­ledningen. Läs in i detta synsätt att småföretagen skulle behöva betala sämre löner och ge sämre villkor till sina anställda om de ska vinna offentliga upphandlingar.
Nu går SD­-ledningen på tvärs mot sin tidigare ståndpunkt: Stoppa lönedumpningen.
– Faktum är att Sverigedemokraterna gick till val på det här 2014. De ska inte tro att de kan skippa sina ställningstaganden och ändra position över sommaren utan att de får stå till svars.
Ministern tvekar inte. Om lönedumpningen med skattemedel inte stoppas nu blir den en valfråga.
– Ja. Absolut!

Sällan har en minister varit så väl insatt i ett ämne som Shekarabi när han fick ansvaret för kampen mot lönedumpning vid upphandlingar.
Ardalan Shekarabi var mitt i arbetet med en doktorsavhandling i ämnet när det avbröts av ett telefonsamtal från statsministern. Han utnämndes till minister och fick chansen att förändra de missförhållanden som han nyligen forskat i på Uppsala universitet.
Med dessa kunskaper i bagaget var det nog inte svårt att utmana SD­-hövdingen Jimmie Åkesson på debatt, även om socialdemokrater helst vill hålla sig på mer än armlängds avstånd från sverigedemokrater.
Både Socialdemokraterna och LO har ju mycket tydligt visat hur långt Sverigedemokraterna står från arbetarvärderingar och tydligt påmint om hur nära kopplingar partiet haft till personer på yttersta högerkanten med nazistiska värderingar.
Men en blåsig höstdag i september möttes de i skånska Bromölla. Utomhusscenen var klädd i presenningar som skydd mot vinden. I bakgrunden skymtade bygghuttar och på borden framför dem låg den tjocka lunta som utgjorde regeringens förslag.
– När vi möttes i debatten frågade jag Jimmie Åkesson varför de hade svängt. Han hade inget svar och kunde inte förklara sig.

Hur ser du på SD:s agerande nu efteråt?
– Det är viktigt för dem att närma sig Anna Kinberg Batra och Moderaterna, och komma in i högervärmen. De vill visa att de är ett högerparti. Då har de inget problem med att sälja ut svenska arbetare.

Du har träffat taxichaffisar med 27 kronor i timlön, sett byggjobbare med 35 kronor och träffat städföretag. Berätta.
– Jag har träffat flera städföretag som varit öppna med att de inte lägger bud i offentliga upphandlingar längre.
– På den offentliga sidan vinner företag med de lägsta lönerna. Andra har inte en chans om de vill vara seriösa och ha schysta villkor. Jag skäms över att det är så här och att det får fortgå.

Under intervjun gör han det ena tuffa uttalandet efter det andra. Ändå säger sig ministern främst vara pragmatisk som politiker. Han försöker hitta lösningar som flertalet kan ställa upp på.
I det här fallet har förslaget ändrats efter kritik från bland annat arbetsgivare.
Denna sena fredagseftermiddag när Fastighetsfolket avslutat intervjun med Ardalan Shekarabi återstår bara att plocka ihop veckans papper på skrivbordet för honom. Hemma väntar fredagsmys med frun och barn i tevesoffan.
– Ja, det blir popcorn och barnkanalen.

 

Ardalan Shekarabi

Gör: Minister, tidigare socialdemokratisk riksdagsman och i botten forskare i juridik vid Uppsala universitet.
Ålder: 37 år.
Familj: Fru och tre barn.
Bor: Knivsta.
Hushållsarbete: Helst matlagning.

Visste du att…
…Ardalan är född i Manchester och har alltid haft Manchester United som favoritlag i engelska ligan. Zlatan var en drömvärvning.
…Ardalan är känd för att bära fluga när han ska vara välklädd. Första dagen som minister satte han på sig den, trivdes med prydnaden och har fortsatt.