Det viktigaste är att ta reda på innan du tackar ja till ett jobb är om den nya arbetsgivaren har kollektivavtal.
– Om det finns ett kollektivavtal så regleras i princip alla viktiga frågor i det, som arbetstider, försäkringar och pensionsinbetalningar. Att ha kollektivavtal är lite av en kvalitetsstämpel, säger Dan Holke, som är chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
Om arbetsgivaren inte har kollektivavtal får du själv ta en diskussion och reda ut vad som gäller. Får du ersättning för obekväm arbetstid, finns det försäkringar för till exempel olycksfall och betalar arbetsgivaren in tjänstepension?
– Om du är anställd länge på ett ställe som inte betalar in tjänstepension kan du förlora jättemycket på det, säger Dan Holke.

Här har du en checklista inför det nya jobbet:

1. Visstid eller fast?
Ta reda på vad du får för lön och håll koll på vilken typ av anställning det gäller. Är det en anställning tills vidare eller en tidsbegränsad anställning, och i så fall vilken sort?

2. Kan jag få skriftligt på det, tack!
Se till att få ett skriftligt anställningskontrakt där det står vad företaget heter och vilket organisationsnummer det har. På kontraktet ska det stå vilken anställningsform du har och din nya lön. Det ska också framgå om du ska jobba hel- eller deltid, alltså din tjänstgöringsgrad. Finns det kollektivavtal ska det framgå vilket avtal som gäller. Finns det inte kollektivavtal ska det stå vad som gäller för exempelvis ersättning för obekväm arbetstid, semester, försäkring och pension.

3. Viktigt att skatten blir betald
När du börjat jobba och ska få din första lön ska du kräva en skriftlig lönespecifikation. Det är viktigt att det framgår på den att arbetsgivaren har dragit av pengar till skatt. Spara lönespecifikationerna åtminstone fram till nästa deklaration. Om det kommer fram att arbetsgivaren inte betalat in skatten till Skatteverket är det viktigt att du kan visa att det står på lönespecen att skatten dragits. Annars kan du själv bli skyldig att betala in skattepengarna.

4. Får du ingen lön? Agera direkt!
Om du haft otur och hamnat på ett ställe där arbetsgivaren inte betalar din lön i tid måste du agera snabbt. Köp 
inte argument som att ”pengarna är på väg, du får lön om några veckor”. Det kan finnas risk att firman går i konkurs och då måste du vara snabb med din lönefordran. Om du inte fått din lön på 14 dagar bör du omedelbart kontakta facket så kan de hjälpa dig.

5. Samla bevis
Spara alla dokument! Även om du inte fått ett skriftligt anställningsbevis kanske du fått ett mejl där det framgår att du fått jobbet. All sorts kommunikation mellan dig och arbetsgivaren kan komma till nytta ifall ni hamnar i konflikt.

 

LO-TCO Rättsskydd

Fastighets och andra förbund får hjälp av rättsskyddet att driva juridiska processer om arbetsrätt, arbetsskador och socialförsäkringar.