Företag annonserar öppet efter arbetslösa med rätt till subventionerade löner, rapporterar Helsingborgs Dagblad. ”Inte förvånande”, kommenterar Fastighets i Skåne.

Många arbetslösa letar efter lediga jobb på nätet, både på Arbetsförmedlingens egen hemsida och  på Facebook. Helsingborgs Dagblad har granskat jobbannonserna. Arbetsgivare som är tydliga med att de ger anställning till arbetssökande som Arbetsförmedlingen lovat ge anställningsstöd är vanligt förekommande i flera branscher. Till exempel letar en städfirma i Malmö efter städare. Företaget ser gärna att sökande är berättigade till nystartsjobb. Men det står inget i annonsen om vilka krav på kompetens eller erfarenhet städfirman ställer på de sökande, skriver Helsingborgs Dagblad.

Björn Lindberg, Fastighets ombudsman i region Syd, är inte förvånad över att arbetsgivare så öppet söker personal som kan få anställningsstöd.
– Det är helt riskfritt för företag att göra så. Jag tycker att det är oseriöst av Arbetsförmedlingen att tillåta den typen av jobbannonser, säger han.
Björn Lindberg hör ofta medlemmar berätta om arbetsgivare som helst anställer arbetslösa med någon form av lönesubventioner.
Nystartsjobb är den vanligaste formen. Facket, som får  yttra sig över bidragsanställningar, har dock ingen rätt till det när det  gäller nystartsjobb.
Nu för tiden finns det ingen regel som begränsar hur många anställda en arbetsgivare får ta emot med anställningsstöd. Björn Lindberg är kritisk till att regeln togs bort för några år sedan.
– De företag som utnyttjar bidragssystemet är oseriösa och det är inte ovanligt att de betalar löner som är betydligt lägre än kollektivavtalets löner. När företag sänker sina lönekostnader kan de ta ut vilka låga priser som helst av sina kunder. Det är ingen konkurrensneutralitet, säger han.

Läs också Bidragsjobben blir allt fler i Fastighets